Grupul Renault a revenit la profit. Mărcile Lada și Dacia au înregistrat cele mai mari creșteri ale vânzărilor

În ciuda efectelor crizei de semiconductori, Renault a raportat pentru prima jumătate a anului 2021 un profit net de 354 mil. euro, față de pierderea de 7,3 miliarde din 2020.
Robert Stan - vin, 30 iul. 2021, 11:39
Grupul Renault a revenit la profit. Mărcile Lada și Dacia au înregistrat cele mai mari creșteri ale vânzărilor

Strategia lui Luca De Meo, șeful grupului Renault, de a favoriza profitul în detrimentul volumului vânzărilor și de a reduce costurile fixe ăși arată primele roade. După ce în primul semestru al anului trecut grupul francez din care face parte și Dacia raporta o pierdere netă spectaculoasă de 7,3 miliarde de euro, în perioada similară din acest an Renault a raportat un profit de 354 milioane de euro.

De asemenea, marja operațională care anul trecut era de -1,2 mld. euro (-6,5%) a urcat în 2021 până la 654 milioane de euro sau 2,8% din venituri.

Mai mult decât atât, compania estimează că „în ciuda incertitudinilor legate de cererea de pe piață, a efectelor negative continue ale crizei semiconductorilor care ar putea duce la o pierdere de producție de aproximativ 200.000 de unități pe parcursul întregului an și a creșterii prețului materiilor prime, grupul Renault își propune să atingă o marjă operațională anuală similară cu cea din primul semestru (n.n. – 2,8%)”.

„Aceste rezultate sunt rodul planului nostru strategic Renaulution, axat pe profitabilitate. Acestea marchează doar primul pas în redresarea noastră, care ar trebui să accelereze odată cu lansarea noilor vehicule aflate acum în pregătire”, a declarat Luca De Meo, CEO Renault Group.

În acest context, după scăderi importante în ultima perioadă, vânzările grupului Renault s-au majorat în prima jumătate a lui 2021 cu 18,7% până la 1,19 milioane de unități.

Din acest total, 901.000 unități, corespunzătoare unei creșteri cu 18,5%, au aparținut mărcii principale, Renault. Cu volume de vânzări mai mici, mărcile Lada și Dacia, cuplate acum într-un pol economic în cadrul grupului, au asigurat creșterea. Astfel, Dacia a comercializat în primul semestru din 2021 nu mai puțin de 263.000 de unități, în creștere cu 24,5% față de anul precedent, iar Lada, cu 215.000 unități, a raportat o creștere cu 41,1%.

Cele mai mari piețe ale grupului Renault sunt Franța (287.602 unități), Rusia (270.285 unități) și Germania (87.029 unități). Din nefericire, România nu se află între primele 20 de piețe ale grupului. În schimb Marocul – stat care deține două uzine care produc mașini Dacia și se află într-o competiție acerbă pentru noi proiecte cu uzina din România – se găsește pe poziția a noua, cu 39.164 unități vândute în prima jumătate a acestui an.

Luca De Meo: În 2025, una din patru mașini Renault va fi 100% electrică

Într-o scurtă discuție online cu un grup de jurnaliști din întreaga lume, la care a luat parte și Economica.net, șeful grupului renault, Luca De Meo a declarat că „în privința pierderii producției cauzată de lipsa de semiconductori încercăm să o recuperăm în trimestru patru. Deocamdată nu știm exact ce se va întâmpla atunci. Acum lipsa de semiconductori este încă majoră, dar reușim să menținem un nivel bun al afacerilor companiei. Pot spune că trimestrul trei se vede dificil, dar avem motive să credem că, până la finalul anului, vom reuși să recuperăm pierderea celor 200.000 de unități”.

Totodată, oficialul grupului francez consideră că „Renault are privilegiul de a avea competențe puternice de a concura în toate segmentele în care este prezent. Odată cu lansarea de anul viitor a platformei CMF-EV vom putea aduce pe piață și mai multe mașini electrice. Avem deja și versiunile hybrid și plug-in hybrid ale sistemului E-Tech. În opinia mea acesta este unul dintre cele mai performante sisteme hibrid de pe piață. Cred că în șase – opt luni sistemele E-Tech vor înlocui complet mașinile cu motoare diesel din portofoliul nostru”.

Mai mult decât atât, „acum circa 11% din vânzările noastre sunt mașini electrice. Și asta cu doar trei vehicule – Dacia Spring, Renault Zoe și Renault Twingo. Până în 2025 vor aduce pe piață cel puțin șapte noi modele 100% electrice în gama Renault. Cred că în 2025 vom vinde câte o mașină electrică la fiecare patru vehicule, iar din rest majoritatea vor fi hibride”.

Citește și:

– Renault anunță premiera mondială a Megane E-Tech la expoziția auto de la Munchen
– Șeful Renault avertizează că efectele crizei de semiconductori vor fi resimțite până în 2022

Te-ar mai putea interesa și
Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu....
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...
Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou au fost eliberați
Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou ...
Cei doi canadieni arestaţi în China la sfârşitul anului 2018, Michael Kovrig şi Michael Spavor, au fost eliberaţi şi ...
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte de declararea oficială a falimentului
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte ...
Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 ...