Grupul Renault prezintă conceptul electric Alpine A110 E-ternité la Marele Premiu de Formula 1 al Franței

Marca Alpine a grupului francez Renault se pregătește pentru tranziția la propulsia electrică prin dezvoltarea conceptului A110 E-ternité.
Robert Stan - Dum, 24 iul. 2022, 15:22
Grupul Renault prezintă conceptul electric Alpine A110 E-ternité la Marele Premiu de Formula 1 al Franței

Încă de la sosirea sa la conducerea grupului Renault, Luca de Meo a susținut că își dorește să electrifice marca Alpine „pentru a-i păstra numele pentru veșnicie”.

Un prim pas în această direcție este prezentarea conceptului Alpine A110 E-ternité care are loc la ediția din acest an a Marelui Premiu de Formula 1 al Franței.

Deși, din exterior arată ca un model Alpine A110 obișnuit – mai puțin trapa electrică menită să atragă atenția -, conceptul ascunde tehnologii cu totul noi pentru marca sport-premium franceză.

Astfel, sub caroserie se ascunde un pachet de baterii asemănător cu cel din Renault Megane E-Tech Electric, însă distribuția acestuia diferă radical. Mai exact, în timp ce în cazul Megane E-Tech cele 12 module de baterii sunt înglobate în podea, în cazul Alpine A110 E-ternité acestea sunt împărțite în două zone – patru module în partea din față și restul de opt în spatele scaunelor.

Conform inginerilor Alpine, această amplasare atipică a modulelor asigură o distribuție optimă a maselor astfel încât conceptul poate îndeplini încă una dintre solicitările lui Luca de Meo, aceea ca varianta electrică a Alpine A110 să aibă performanțe și comportament rutier asemănătoare modelului cu motor termic.

Pe lângă aparent simpla transformare a unui vehicul sportiv cu motor termic într-unul electric, inginerii Alpine au avut de înfruntat provocări importante precum menținerea greutății în limite acceptabile, detaliu care a inclus și dezvoltarea unei noi cutii de viteze.

Caracteristicile tehnice ale conceptului Alpine A110 E-ternité arată că greutatea totală a mașinii s-a majorat cu doar 258 kg față de modelul de bază. La ținerea sub control a greutății a contribuit și cutia de viteze Alpine DCT 2, complet diferită față de cea utilizată pe varianta cu motor termic, DCT 7 Getrag DW30.

Ca rezultat, A110 E-ternité oferă șoferului un cuplu de 300 Nm (față de 320 Nm în cazul variantei cu motor termic), o putere de 178 kW (față de 221 kW), o accelerație 0 – 100 km/h în 4,5 secunde (față de 4,2 sec.) și o viteză maximă de 250 km/h (față de 280 km/h).

În importantul domeniu al autonomiei, conceptul electric asigură 420 km în timp ce varianta termică oferea 550 km.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...