Grupul Rio Tinto a închis cea mai mare mină de diamante roz din lume

Cea mai mare mină de diamante roz din lume, aflată în Australia, şi-a închis porţile în urma epuizării rezervelor de pietre preţioase, a anunţat marţi gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 03 nov. 2020, 18:38
Grupul Rio Tinto a închis cea mai mare mină de diamante roz din lume

Mina Argyle, situată în regiunea Kimberley, din vestul Australiei, produce peste 90% dintre diamantele roz, cunoscute în lumea întreagă şi la mare căutare având în vedere raritatea acestora.

Descoperită în 1979, mina a început să fie exploatată de grupul anglo-australian patru ani mai târziu.

De la acea dată, a produs peste 865 de milioane de carate de diamante brute, o mică proporţie dintre acestea fiind diamante roz,foarte rare şi de aceea foarte valoroase, potrivit Rio Tinto.

Pentru a marca finalul activităţii de exploatare, angajaţii Argyle şi localnicii proprietari ai terenurilor au asistat la o ceremonie desfăşurată în mina închisă.

Gigantul minier prevede o perioadă de cinci ani necesară dezafectării şi demontării amplasamentului minei, inaugurate în urmă cu 37 de ani.

”Un nou capitol se va deschide acum odată cu debutul procesului plin de respect al închiderii minei Argyle şi al reabilitării terenurilor care vor fi restituite proprietarilor tradiţionali”, a declarat directorului minei, Andrew Wilson.

În decursul ultimilor 20 de ani, valoarea diamantelor roz a crescut cu 500%, a precizat pentru postul de televiziune publică ABC Sinead Kaufman, directoarea generală a operaţiunilor de cupru şi diamante din cadrul Rio Tinto.

În prezent, aceste pietre preţioase extrem de rare pot ajunge până la 3 milioane de dolari per carat.

Închiderea exploatării minei Argyle ar trebuie să ducă la creşterea preţului diamantelor, estimează bijutierii.

În general, diamantele au o culoare deschisă, iar nuanţa roz a unora dintre acestea rămâne un mister. Se pare că pietrele au fost expuse simultan la temperaturi foarte ridicate şi la o presiune puternică.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...