Grupul Rompetrol caută să cumpere o companie petrolieră din Turcia

KMG Internaţional, fostul Grup Rompetrol, intenţionează să cumpere o companie petrolieră din Turcia, după cum au declarat penru ECONOMICA.NET oficialii grupului.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 21:00
Grupul Rompetrol caută să cumpere o companie petrolieră din Turcia

În ciuda situaţiei dificile cu care se confruntă în România, unde face obiectul unor cerectări penale şi are activele sechestrate de procurori, KazMunaiGas Internaţional (noua denumire a grupului Rompetrol) încearcă să se extindă în zona Mării Negre. Dacă vechile planuri pentru intrarea pe piaţa ucraineană au fost momentat abandonate, din cauza situaţiei politice delicate, kazahii de la Rompetrol se concetrează acum pe piaţa turcă, unde vizează o achiziţie.

„Strategia noastră este susţinută în mare parte de lanţul nostru valoric şi nu există schimbări majore. Planurile noastre prevedeau investiţii în România, Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina. Acestea erau principalele zone de interes pentru noi, pentru că avem logistică şi reţele bune pentru a opera în aceste ţări. Avem un număr destul de mare de produse petroliere pe care le putem muta din zona angro în zona de retail. În fiecare piaţă se întâmplă lucruri diferite, care schimbă mediul de afaceri şi abordarea modului în care derulăm activităţile în aceste ţări. Cea mai mare schimbare este în Ucraina. Este o ţară ce a avut parte de turbulenţe, dar este încă atractivă din punct de vedere al cererii. Riscul comercial în această ţară este însă în acest moment destul de mare. Nu plănuim să facem ceva în viitorul apropiat, dar suntem mereu atenţi, pentru a găsi acel mod sigur în care să abordăm piaţa – eventuali parteneri în guvern, angajamente ferme în ceea ce priveşte furnizarea pe termen lung, lucruri care ne permit să avem o amprentă bună în aceste pieţe. Turcia este de interes pentru noi, deoarece rata maşinilor per locuitor este una dintre cele mai mici din regiune, deci potenţialul în zona de retail este foarte mare„, a declarat pentru ECONOMICA.NET Azamat Zhangulov, senior vice-president al KMG Internaţional.

Grupul are deja deschisă o subsidiară în Turcia încă din anul 2011, creată special pentru a identifica posibilităţile de extindere pe această piaţă care poate fi deservită de carburanţi produşi la rafinăria Petromidia, dar unde încă grupul nu are o reţea de retail.

Deşi şi-au anunţat intenţia, oficialii kazahi sunt destul de zgârciţi în detalii, însă spun că se uită la o listă de 10 companii din Turcia care sunt de interes pentru ei.

„Sunt câteva proiecte, legate mai ales de zona de retail, de achiziţii. Unele proiecte au fost de vânzare, altele sunt acum – asta e ce vă pot spune în mare. Nu există o ţintă clară, să spunem 100 de benzinării, piaţa din Turcia este destul de diferită, nu poţi să le cumperi pur şi simplu. Există unele companii care sunt de vânzare din când în când. Noi ne uităm la oportunităţi, iar dacă vom materializa aceste oportunităţi, vă vom anunţa atunci când vom semna o înţelegere. Piaţa din Turcia este destul de structurată, sunt probabil 10 companii de mărimea celor care ne interesează pe noi. Ne este uşor să înţelegem ceea ce se întâmplă pe piaţă. Avem relaţii cu toate aceste companii, sau cel puţin cu cea mai mare parte dintre ele şi ştim când, cum şi de ce”, a spus Zhangulov.

Acesta a mai spus că nu negociază achiziţia unei anumite companii, şi nici nu a dorit să dezvăluie ce sume ar dori grupul să disponibilizeze pentru o achiziţie în Turcia.

„Nu suntem în discuţii să cumpărăm o companie deoarece, dacă procedezi în acest mod, preţul ar fi absolut exagerat. Nu este cea mai bună strategie pe care să o aplici într-o astfel de regiune”, a spus Zhangulov.

Deținut de compania națională de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, grupul KMG International desfășoară operațiuni în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 11 piețe principale. În România, grupul operează rafinaria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, cea mai mare din România, și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL şi 6 depozite.

În zona Mării Negre, grupul are reţele de benzinării în România, Bulgaria şi Georgia.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...