Grupul Teraplast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei şi şi-a dublat profitul, în 2020

Grupul TeraPlast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei în 2020, iar profitul net s-a dublat în aceeaşi perioadă, ajungând la 79 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - mie, 17 feb. 2021, 18:19
Grupul Teraplast a depăşit cifra de afaceri de un miliard de lei şi şi-a dublat profitul, în 2020
Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a ajuns în 2020 la 1,09 miliarde de lei, din care 396,9 milioane de lei a fost generată de Divizia Plastic, după o creştere cu 16% comparativ cu anul precedent.

Divizia de Mase Plastice, care rămâne în componenţa Grupului TeraPlast, include business-urile Instalaţii, Reciclare, Granule şi Ferestre şi Uşi. Acestora li se vor adăuga în 2021 TeraPlast Folii Biodegradabile şi firma Somplast.

„Anul 2020 ne-a provocat şi am început încrezători anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a Grupului nostru. Business-ul făcut prin Divizia de Mase Plastice are o marjă EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de îndatorare, ceea ce reflectă stabilitatea afacerilor noastre şi potenţialul de dezvoltare. Investiţiile de 157 milioane de lei pe care le implementăm vor aduce plus-valoare pentru acţionarii noştri. De asemenea, ne propunem să ajungem curând la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau şi cifrele realizate prin Divizia Steel şi linia de profile de tâmplărie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua să creştem organic şi prin fuziuni şi achiziţii atât pe pieţele pe care activăm, cât şi pe pieţe noi”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

Cea mai bună performanţă în 2020 a fost realizată de segmentul de Instalaţii şi Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o creştere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezintă 43 de milioane de lei, şi o marjă de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% în aceeaşi perioadă, până la 291,6 milioane de lei.

Linia de business Granule se remarcă printr-o creştere de 59% a EBITDA, aceasta ajungând la 12 milioane de lei în 2020. Grupul TeraPlast este cel mai mare producător de granule din 10 ţări vecine şi suntem singurii producători de granule ignifugate, fără halogeni din România.

Linia de business Ferestre şi Uşi este în continuare în atenţia management-ului pentru îmbunătăţirea performanţelor, după ce în 2020 a înregistrat o creştere de 21% a cifrei de afaceri, dar profitabilitatea a fost sub aşteptări. „Prin măsurile luate rata EBITDA va creşte la 11%, pentru a ajunge în grupul primilor 10 producători din România”, se precizează în comunicat.

Pentru anul 2021, EBITDA bugetată a Grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de 2020, iar cifra de afaceri bugetată este de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalaţii & Reciclare, Granule, Ferestre şi Uşi, Ambalaje flexibile şi Folii Biodegradabile.

„Suntem şi vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investiţiile pe care le facem vom deveni, în 2022, lideri în România atât la producţia de ţevi de polietilenă cât şi la producţia de amblaje flexibile. Cu banii încasaţi din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achiziţii de companii, cum a procedat în decembrie cu Somplast, va reduce gradul de îndatorare faţă de bănci şi va acorda dividende”, a declarat Alexandru Stănean, director general al Grupului TeraPlast.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...