Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat pentru o nouă fabrică

Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat în vederea dezvoltării unei noi fabrici pentru folii din polietilenă de uz industrial, potrivit unui comunicat al companiei.
AGERPRES - joi, 19 mai 2022, 11:18
Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat pentru o nouă fabrică

În acest context, construcţia noii fabrici, cu două linii de producţie, va începe în acest an în parcul industrial din Sărăţel şi va reprezenta o capacitate de peste 14.000 de tone, anual, scrie Agerpres.

„Echipamentele sunt de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de robotizare şi automatizare a fluxului de producţie. La maturitate, investiţia va genera o cifră de afaceri de 28 milioane euro şi o EBITDA de 4 milioane de euro, corespondentă unei marje de 14%, similară cu cea a altor segmente din cadrul Grupului. Mecanismul de stimulare a investiţiilor cu impact major în economie prevede un sprijin al statului de 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Prin această facilitate, beneficiarul se angajează ca în termen de cinci ani de la finalizarea investiţiei să contribuie la bugetul general consolidat cu o sumă cel puţin egală cu cea a ajutorului de stat primit”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii companiei precizează că, pentru derularea optimă a investiţiei, Grupul TeraPlast va accesa o finanţare de la Raiffeisen Bank.

În ultimii trei ani, Grupul TeraPlast a derulat investiţii de 44,4 milioane de euro, cofinanţate prin schema ajutorului de stat.

Conform datelor companiei, piaţa de folii stretch din România este estimată la circa 30.000 de tone/an, iar capacitatea de producţie ce va fi dezvoltată de TeraPlast va modifica radical oferta internă, prin reducerea necesarului din import. Grupul are ca obiectiv atingerea unei cote de piaţă de aproximativ 45% din piaţa acestui tip de folii, până la finalul anului 2025, prin dezvoltarea de capacităţi proprii şi prin operaţiuni M&A.

TeraPlast a operaţionalizat fabrica de ambalaje biodegradabile în urma unei investiţii de 12 milioane de euro, parte centrală a liniei de business TeraBio Pack.

Grupul TeraPlast este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET şi, din septembrie 2021, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell.

În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relaţia cu investitorii, efectuată de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), TeraPlast a obţinut nota maximă, pentru al treilea an consecutiv.

În primele trei luni ale acestui an, Grupul a raportat o creştere a cifrei de afaceri cu 58%, până la 170,5 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
Premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite dpa....
Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată pregătiți, și acest lucru este bine” – INTERVIU
Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată ...
Producătorul american de hardware, software şi soluţii pentru centre de date Vertiv are în prezent 60 de poziții la ...
Peste 1.100 de persoane, părți în procesul colectiv împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Peste 1.100 de persoane, părți în procesul colectiv împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Avocatul francez Christophe Lèguevaques a mai făcut un pas în procesul colectiv intentat grupului Renault pentru deficiențele ...
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul ...