Grupul Vitol vrea perimetrele Sterling din Marea Neagră. Oferă 192 milioane de dolari

Traderul de mărfuri Vitol Group, înregistrat în Olanda, va face o ofertă de 192 milioane de dolari cash pentru preluarea companiei canadiene Sterling Resources, care deţine drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 14:08
Grupul Vitol vrea perimetrele Sterling din Marea Neagră. Oferă 192 milioane de dolari

Prin Vitol Anker International BV, înregistrată în Olanda, Vitol Group va oferi 0,85 dolari canadieni (0,85 dolari SUA) pe acţiune, cu 79% peste preţul acţiunilor Sterling de la finalul şedinţei bursiere de marţi, potrivit unui comunicat al Vitol.

Astfel, Vitol oferă 192 milioane dolari pentru preluarea integrală a companiei canadiene. Vitol Anker şi afiliaţii grupului deţin în prezent 14% din acţiunile Sterling.

Vitol a acordat la începutul lunii ianuarie un împrumut de 12 milioane de dolari către Sterling, pentru a acoperi necesităţile de finanţare pe termen scurt ale companiei.

„De atunci, Vitol a discutat cu managementul Sterling şi, pe fondul incapacităţii companiei de a găsi o soluţie de finanţare acceptabilă pe termen lung, Vitol Anker a decis să pregătească o ofertă de preluare a companiei. În acest scop, Vitol a purtat discuţii cu consiliul director al Sterling în vederea convenirii unei tranzacţii acceptate de board, însă aceste discuţii nu au condus până acum la un acord. În contextul zvonurilor şi incertiduinilor legate de companie şi de situaţia ei financiară, Vitol Anker a decis să-şi facă publice intenţiile”, se spune în comunicat.

Suma oferită de Vitol ar urma să fie achitată în cash către acţionarii Sterling.

Vitol Anker notează că este dispusă să înceapă „imediat” discuţiile cu Sterling pentru a asigura în continuare finanţarea operaţiunilor companiei în perioada rămasă până la o eventuală tranzacţie.

Oferta înaintată de Vitol este susţinută de fondul Sprott Asset Management, care deţine aproximativ 9,9% din acţiunile Sterling, se mai spune în comunicat.

Consilierul financiar al Vitol pentru această tranzacţie este banca elveţiană Credit Suisse Securities, iar consilierul juridic este Norton Rose Canada.

Grupul Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel mondial, a preluat anul tercut o rafinărie petrolieră din Elveţia de la Petroplus, aflat în insolvenţă, şi a început să-şi extindă operaţiunile de explorare de depozite petrolifere în vestul Africii, potrivit Reuters.

Sterling are active în Marea Nordului, Franţa, Olanda şi România.

Compania canadiană a precizat într-un comunicat că a primit o ofertă nesolicitată de preluare din partea Vitol.

„Sterling a purtat discuţii cu Vitol privind o posibilă tranzacţie, care în opinia Consiliului Director ar putea fi în interesul acţionarilor şi ar asigura companiei finanţare suplimentară. Sterling a purtat discuţii şi cu terţi privind alte posibile tranzacţii, inclusiv fuziuni, vânzarea unor subsidiare şi active şi oportunităţi de finanţare”, se spune în comunicatul Sterling.

Compania canadiană Sterling Resources deţine drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Midia şi Pelican.

Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră.

Directorul diviziei româneşti a Sterling, Marc Beacom, a declarat recent că firma canadiană nu are intenţia să vândă alte active din Marea Neagră şi caută parteneri care doresc să investească în perimetrele pe care le deţine.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,88% în septembrie
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,88% în septembrie
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în septembrie 2021 cu 3,88%, ajungând ...
Propunerile lui Dacian Cioloș pentru noul Guvern
Propunerile lui Dacian Cioloș pentru noul Guvern
Surse au declarat pentru Digi24 care ar putea fi componența Guvernului cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va merge ...
Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric, peste 1.200 de lei/MWh mâine, cel mai mare din Europa
Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric, peste 1.200 de lei/MWh mâine, cel mai mare din Europa
Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată ...