Grupul Vitol vrea perimetrele Sterling din Marea Neagră. Oferă 192 milioane de dolari

Traderul de mărfuri Vitol Group, înregistrat în Olanda, va face o ofertă de 192 milioane de dolari cash pentru preluarea companiei canadiene Sterling Resources, care deţine drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 14:08
Grupul Vitol vrea perimetrele Sterling din Marea Neagră. Oferă 192 milioane de dolari

Prin Vitol Anker International BV, înregistrată în Olanda, Vitol Group va oferi 0,85 dolari canadieni (0,85 dolari SUA) pe acţiune, cu 79% peste preţul acţiunilor Sterling de la finalul şedinţei bursiere de marţi, potrivit unui comunicat al Vitol.

Astfel, Vitol oferă 192 milioane dolari pentru preluarea integrală a companiei canadiene. Vitol Anker şi afiliaţii grupului deţin în prezent 14% din acţiunile Sterling.

Vitol a acordat la începutul lunii ianuarie un împrumut de 12 milioane de dolari către Sterling, pentru a acoperi necesităţile de finanţare pe termen scurt ale companiei.

„De atunci, Vitol a discutat cu managementul Sterling şi, pe fondul incapacităţii companiei de a găsi o soluţie de finanţare acceptabilă pe termen lung, Vitol Anker a decis să pregătească o ofertă de preluare a companiei. În acest scop, Vitol a purtat discuţii cu consiliul director al Sterling în vederea convenirii unei tranzacţii acceptate de board, însă aceste discuţii nu au condus până acum la un acord. În contextul zvonurilor şi incertiduinilor legate de companie şi de situaţia ei financiară, Vitol Anker a decis să-şi facă publice intenţiile”, se spune în comunicat.

Suma oferită de Vitol ar urma să fie achitată în cash către acţionarii Sterling.

Vitol Anker notează că este dispusă să înceapă „imediat” discuţiile cu Sterling pentru a asigura în continuare finanţarea operaţiunilor companiei în perioada rămasă până la o eventuală tranzacţie.

Oferta înaintată de Vitol este susţinută de fondul Sprott Asset Management, care deţine aproximativ 9,9% din acţiunile Sterling, se mai spune în comunicat.

Consilierul financiar al Vitol pentru această tranzacţie este banca elveţiană Credit Suisse Securities, iar consilierul juridic este Norton Rose Canada.

Grupul Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel mondial, a preluat anul tercut o rafinărie petrolieră din Elveţia de la Petroplus, aflat în insolvenţă, şi a început să-şi extindă operaţiunile de explorare de depozite petrolifere în vestul Africii, potrivit Reuters.

Sterling are active în Marea Nordului, Franţa, Olanda şi România.

Compania canadiană a precizat într-un comunicat că a primit o ofertă nesolicitată de preluare din partea Vitol.

„Sterling a purtat discuţii cu Vitol privind o posibilă tranzacţie, care în opinia Consiliului Director ar putea fi în interesul acţionarilor şi ar asigura companiei finanţare suplimentară. Sterling a purtat discuţii şi cu terţi privind alte posibile tranzacţii, inclusiv fuziuni, vânzarea unor subsidiare şi active şi oportunităţi de finanţare”, se spune în comunicatul Sterling.

Compania canadiană Sterling Resources deţine drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Midia şi Pelican.

Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră.

Directorul diviziei româneşti a Sterling, Marc Beacom, a declarat recent că firma canadiană nu are intenţia să vândă alte active din Marea Neagră şi caută parteneri care doresc să investească în perimetrele pe care le deţine.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...