Grupul Wal-Mart a ascuns din 2005 rezultatele unei anchete interne privind darea de mită în Mexic

Grupul american Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, a ascuns de autorităţi, încă din 2005, rezultatele unei anchete interne care a relevat sute de plăţi suspecte, totalizând circa 24 de milioane de dolari, folosite de divizia din Mexic pentru a obţine permise necesare construcţiei de magazine.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 07:39
Grupul Wal-Mart a ascuns din 2005 rezultatele unei anchete interne privind darea de mită în Mexic

Şefii Wal-Mart, în loc să extindă ancheta şi să notifice autorităţile mexicane şi pe cele din SUA, au muşamalizat totul.

Potrivit cotidianului american New York Times (NYT), preluat de Reuters, un avocat de la Wal-Mart a primit în 2005 un email de la Sergio Cicero Zapata, un fost director la cea mai mare divizie internaţională a grupului, cea din Mexic, în care era descris modul în care subsidiara a plătit mită pentru a obţine permise necesare construirii de magazine în ţară. Fostul director a furnizat nume, date şi sumele plătite ca mită, explicând că are atât de multe date întrucât a fost mai mulţi ani avocatul responsabil cu obţinerea permiselor de construcţie pentru divizia din Mexic.

Wal-Mart a trimis experţi în Mexico City, care au descoperit documente despre sute de plăţi suspecte totalizând peste 24 de milioane de dolari. Şefii companiei au oprit investigaţia şi nu au notificat autorităţile din SUA sau Mexic, scrie cotidianul american.

Actualul director general, Mike Duke, şi fostul director general Lee Scott, care se află în prezent în board-ul grupului, s-au numărat printre persoanele care au cunoscut situaţia, notează NYT.

Wal-Mart a transmis într-un comunicat că este „profund îngrijorat” de afirmaţiile din articolul NYT şi că a început anul trecut o anchetă privind respectarea prevederilor legii referitoare la practicile de corupţie în străinătate ale companiilor listate în SUA (Foreign Corrupt Practices Act-FCPA).

Grupul a afirmat că a dezvăluit ancheta Departamentului de Justiţie şi Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA.

„Multe din acţiunile invocate în articolul din NYT sunt mai vechi de şase ani. Dacă aceste afirmaţii sunt adevărate, nu reflectă ceea ce suntem”, a spus David Tovar, vicepreşedinte pentru comunicare la Wal-Mart.

Divizia Wal-Mart din Mexic, cunoscută local sub numele de Walmax, s-a extins rapid de la deschiderea primului magazin al grupului în Mexico City în 1991. Acesta a fost primul magazin al Wal-Mart din afara SUA. În 2011, divizia din Mexic a avut vânzări de circa 29 miliarde de dolari, în timp ce grupul a raportat pentru anul financiar încheiat în ianuarie vânzări de 443,85 miliarde de dolari.

Intermediari, numiţi „gestores”, sunt folosiţi în Mexic pentru o gamă foarte largă de activităţi, de la obţinerea permiselor de rezidenţă la rezolvarea unor chestiuni legate de taxe şi obţinerea permiselor de construcţie.

Aceştia sunt în foarte multe cazuri actori legali în sistemul birocratic din Mexic, dar lipsa transparenţei poate face imposibil de ştiut dacă activităţile acestora implică darea de mită, au declarat mai mulţi oameni de afaceri străini ce lucrează în Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...