GSK România a utilizat cei 66,8 milioane euro din majorarea de capital pentru plata unor datorii

GSK România a utilizat suma de 66,8 milioane euro reprezentând majorarea de capital efectuată în luna decembrie a anului trecut pentru a-şi plăti datoriile către alte entităţi ale grupului britanic, acumulate din cauza termenelor lungi de plată de pe piaţa locală.
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 09:11
GSK România a utilizat cei 66,8 milioane euro din majorarea de capital pentru plata unor datorii

„Industria farmaceutică finanţa, în ultimii ani, aproape în întregime sistemul de sănătate, susţinând termene de plată ce depăşeau 180-200 de zile, practica indicând chiar şi termene mai mari. Pe acest fond, am acumulat datorii către alte entităţi GSK din lume (furnizori de produse din interiorul GSK) şi am folosit această majorare de capital pentru a plăti aceste datorii”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al companiei, Pascal Prigent.

Majorarea a fost efectuată în numerar de către asociatul unic al companiei, firma Setfirst Limited, înregistrată în Marea Britanie.

„Acum suntem extrem de încurajaţi de deciziile pozitive ale CNAS de a se alinia la legislaţia europeană, lucrând cu termene de plată de 60-30 de zile”, a mai spus Prigent.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania are un capital subscris şi vărsat de 453 milioane lei (101 milioane euro).

GSK România derulează activităţi de import, distribuţie şi producere de medicamente. Fabrica Europharm din Braşov este însă scoasă la vânzare de la jumătatea anului trecut.

În decembrie 2013, GSK anunţa că a intrat în etapa de selecţie a cumpărătorului fabricii de medicamente de la Braşov, care se va încheia în primul trimestru al acestui an şi în care vrea să cunoască planurile companiilor interesate pentru unitatea de producţie, iar dacă aceasta va eşua fabrica va fi închisă în 2015.

GSK a cumpărat, în 1996, 65% din acţiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm.

Compania a derulat şi un program de reorganizare a infrastructurii logistice a distribuitorului de medicamente Europharm Distribuţie, care a însemnat, printre altele, închiderea depozitului din Braşov şi extinderea celui din Bucureşti.

Potrivit datelor Cegedim, GSK ocupa la sfârşitul lunii septembrie locul 6 pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 4,8%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...