GSK va închide fabrica de medicamente din Braşov, dacă nu va găsi un cumpărător

GSK România caută un cumpărător pentru fabrica de medicamente din Braşov, pe care o va închide, în 2015, dacă nu va găsi un investitor.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 14:04
GSK va închide fabrica de medicamente din Braşov, dacă nu va găsi un cumpărător

GSK trebuie să să-şi adapteze capacităţile de producţie în funcţie de produsele pe care le vinde, a declarat joi Pascal Prigent, directorul general al subsidiarei din România a producătorului britanic de medicamente GlaxoSmithKline, precizând că decizia a fost luată în urma unei analize globale de scădere a capacităţilor de producţie a formelor solide.

Potrivit reprezentanţilor companiei, GSK va căuta un cumpărător în termen de şase luni după care, în lipsa acestuia, va începe procedura de închidere, care va fi finalizată la jumătatea anului 2015.

„Doar o fabrică a fost afectată de acestă decizie globală, cea din Braşov. A fost o surpriză şi pentru noi. A fost aleasă fabrica din Braşov nu din motive de calitate sau de profitabilitate, ci pentru că nu avea flexibilitatea de a trece la o altă tehnologie şi era o fabrică mai mică decât celelalte”, a arătat Prigent.

Decizia a fost luată în urma constării unei supracapacităţi pe partea de capusule şi comprimate în raport cu vânzările şi cererii la nivel global. GSK se concentrează ân prezent pe produse de nişă, precum injectabilele.

„Produsele fabricate la Braşov vor fi transferate la alte fabrici ale GSK din 2014, după ce vom încheia perioada de găsire a unui cumpărător. Vânzările companiei nu vor fi afectate pentru că vom aduce produsele de la acele fabrici”, a precizat Prigent.

El a mai arătat în cazul găsirii unui cumpărător, GSK va asigura distribuţia medicamentelor produse la Braşov.

În ceea ce priveşte vânzarea fabricii, Prigent spune că GSK este flexibilă, nu se va ţine cont numai de cifre, ci şi de asigurarea locurilor de muncă pentru angajaţi.

„Lucrăm şi cu autorităţile pentru a minimaliza impactul asupra angajaţilor (…) Noi suntem optimişti că vom găsi cumpărător”, a afirmat Prigent. În cazul închiderii fabricii, salariaţii vor primi pachete compensatorii.

Fabrica GSK, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, are 243 de angajaţi. Unitatea de la Braşov, în care s-au investit aproximativ 100 de milioane de dolari exporta peste 60% din producţie în 60 de state.

Prigent a precizat ca GSK va continua sa investească în România pe partea de cercetare şi dezvoltare, respectiv studii clinice pentru noile medicamente, bugetul pentru următorii 5 ani fiind de 8-10 milioane euro.

GSK a cumpărat în 1996, 65 % din acţiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm.

Potrivit datelor Cegedim, vânzările GSK pe piaţa românească au totalizat 583,2 milioane lei în perioada aprilie 2012 – martie 2013, reprezentând şi 4,9% din piaţa farmaceutică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană Autonet Group
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea distribuitorului de piese auto Augsburg International de către firma elvețiană ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Autonet Group Holding AG din Elveția a preluat societatea Augsburg ...
Compania de consultanță financiară Savvy a devenit membră al GGI Global Alliance, cea mai mare asociație multidisciplinară din lume
Compania de consultanță financiară Savvy a devenit membră al GGI Global Alliance, cea mai mare asociație multidisciplinară ...
Savvy, o companie din România cu peste 16 ani experiență în audit, contabilitate, fiscalitate, administrarea resurselor ...
Consiliul Județean Cluj a aprobat realizarea metroului
Consiliul Județean Cluj a aprobat realizarea metroului
Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil Planul ...