Guvern: Problema fondurilor UE e vina PDL, premierul a cerut măsuri pentru reluarea rambursărilor

Problema fondurilor UE a fost cauzată de guvernele PDL, iar Guvernul Ponta a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor şi reluarea rambursărilor, afirmă Executivul, după ce Cristian Preda (PDL) a susţinut că de la numirea lui Victor Ponta fondurile europene "par să fi dispărut" din România.
Economica.net - lun, 03 sept. 2012, 19:50
Guvern: Problema fondurilor UE e vina PDL, premierul a cerut măsuri pentru reluarea rambursărilor

„Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN al PDL au analizat în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare, caz cu caz, ce s-a întâmplat în administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România”, a susţinut, luni, europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Guvernul a răspuns, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, declaraţiilor prim-vicepreşedintele PDL.

„Toate problemele din prezent, în ceea ce priveşte fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adică exact zona politică ce acum acuză nereguli. De aceea, acuzaţiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informaţii corecte, ori intenţiile sale sunt pur demagogice. Tindem să credem că este vorba despre ambele scenarii. Guvernul actual gestionează fondurile europene de 3 luni, în timp ce guvernele PDL au gestionat această problema în ultimii 3-4 ani. În prezent, toate problemele semnalate de instituţiile europene, inclusiv suspendările de plăţi, îşi au originea în fraude şi nereguli comise în anii anteriori! Nu există nicio problemă referitoare la proiecte demarate în aceste 3 luni. Or, această realitate este cunoscută în mod clar de cei care au iniţiat acest atac”, se arată în comunicatul Guvernului.

Executivul adaugă în comunicat că îi „reaminteşte” lui Cristian Preda că zeci de licitaţii publice prin sistemul electronic SEAP, inclusiv cele pe bani europeni, „au fost trucate” în ultimii ani de către PDL şi că cea mai cunoscută situaţie de acest fel este cea de la ANRMAP.

Problemele „deosebit de grave” identificate de partea comunitară se referă în special la încălcarea prevederilor directivelor europene în domeniul achiziţiilor publice, ca urmare a derulării unor proceduri de achiziţie publică pentru atribuirea unor contracte în mod preferenţial, cu îngrădirea accesului liber la finanţările europene şi existenţa conflictului de interese. De asemenea, o problemă majoră o constituie şi modalitatea defectuoasă de cheltuire a fondurilor publice în perioada menţionată (atât fondurile europene, cât şi cofinanţarea naţională aferentă). Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a decis aplicarea unor corecţii financiare substanţiale atât proiectelor la nivelul cărora au fost constatate nereguli în implementare, precum şi corecţii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operaţionale, corecţii care vor greva asupra bugetului de stat.

„Lipsa de înţelegere şi implicare a Guvernului Boc în soluţionarea deficienţelor semnalate de Comisia Europeană încă din cursul anului 2009, refuzul unui dialog cu partea comunitară pe tema fondurilor europene, atât la nivelul Comisarilor europeni, cât şi la nivel tehnic, a dus la generalizarea unei opinii negative faţă de România, atât la nivelul serviciilor comunitare, cât şi în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu privire la capacitatea reală de a utiliza fondurile europene”, afirmă Guvernul.

Potrivit sursei citate, din cauza guvernului PDL, România riscă suspendarea plăţilor din iulie 2013 pe Programul Operaţional pentru Pescuit.

Guvernul arată că, începând cu luna iulie, pentru principalele programe operaţionale nu s-au mai transmis cereri de rambursare către Comisia Europeană la solicitarea acesteia, pentru a se verifica în ce măsură sistemul de management şi control este funcţional.

„Faţă de această situaţie, primul-ministru a solicitat fiecărui ministru coordonator al activităţii Autorităţilor de Management elaborarea şi implementarea unui set de acţiuni pentru remedierea deficienţelor identificate, acţiuni convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât, până la sfârşitul anului 2012, să fie reluate rambursările cheltuielilor efectuate de România în cadrul celor şapte programe operaţionale”, precizează comunicatul Guvernului.

Executivul adaugă că va finanţa în continuare cu prioritate proiectele europene, pentru că stoparea sau încetinirea ritmului de implementare a acestora nu vor putea genera facturi şi, în momentul soluţionării deficienţelor identificate de CE, România nu va putea solicita rambursarea acestor cheltuieli. De asemenea, întârzierea finalizării unui anumit tip de proiecte ar putea conduce la amenzi substanţiale.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a mai spus, luni, că USL are responsabilitatea guvernării şi că „nu putem disocia discursul aproape pasional îndreptat împotriva instituţiilor europene şi actul de guvernare”.

„Pentru că noi nu vrem ca din cauza acestei derive ideologice a USL să avem costuri pentru societatea românească. Aşa cum am spus, toată lumea poate constata că din momentul numirii lui Victor Ponta fondurile europene par să fi dispărut din România cu totul. E o chestiune de responsabilitate guvernamentală care trebuie asumată”, a susţinut europarlamentarul PDL.

De asemenea, el a arătat că este interesat să afle care este opinia ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, fost comisar european, care, în opinia sa, „pare să anunţe, de câte ori intervine public, mai degrabă stări de fapt decât acţiuni pe care le asumă ministerul pe care îl conduce domnia sa”.

Te-ar mai putea interesa și
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat că lucrează la o propunere legislativă de a taxa turiștii români care îți petrec vacanțele în afara țării, și că banii......
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord asupra politicii europene în acest domeniu
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord ...
Cancelarul german Olaf Scholz a decis ca Guvernul pe care-l conduce să-şi ridice obiecţiile şi să voteze în favoarea ...
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi facem în jurul lui un capăt de ţară
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi ...
Amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale care presupunea o naţionalizare a Pilonului II de pensii este ...
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
China este un important partener economic şi comercial al României, dar schimburile comerciale bilaterale se caracterizează ...