Guvern: Tranzacţiile imobiliare pot fi contestate în justiţie, în absenţa certificatului energetic

Certificatele de performanţă energetică vor fi obligatorii la schimburile de proprietate sau închirierea clădirilor, în lipsa acestui document tranzacţiile fiind supuse nulităţii relative şi putând fi atacate ulterior în justiţie de părţile care au încheiat contractul sau de către terţi.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 16:28
Guvern: Tranzacţiile imobiliare pot fi contestate în justiţie, în absenţa certificatului energetic

Prevederile au fost decise miercuri de Guvern, care a aprobat un proiect de modificare a Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Noile prevederi sunt necesare pentru transpunerea în legislaţia naţională a modificărilor şi completărilor aduse de Directiva 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor.

Actul normativ prevede obligativitatea punerii la dispoziţie a certificatului de performanţă energetică la vânzarea-cumpărarea sau închirierea clădirilor/ unităţilor de clădire existente (cum sunt apartamentele din blocurile de locuinţe), precum şi prezentarea acestuia la recepţia de la terminarea lucrărilor, în cazul clădirilor noi.

„Încheierea contractelor de vânzare – cumpărare fără punerea la dispoziţie a certificatului de performanţă energetică conduce la nulitatea relativă a tranzacţiei, conform prevederilor Codului Civil, iar procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor neînsoţit de copia certificatului este nul de drept”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Actul normativ impune obligativitatea afişării certificatelor la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi. Începând cu 9 iulie 2015, obligativitatea se va aplica şi acestui tip de clădiri cu o suprafaţă utilă de peste 250 metri pătraţi.

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) va controla certificatele de performanţă energetică, rapoartele de audit energetic şi cele de inspecţie a sistemului de încălzire sau climatizare.

Totodată, noul act normativ impune obligativitatea analizării introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atât la construirea clădirilor noi, cât şi în cazul în renovării majore a clădirilor existente.

Investitorii şi proiectanţii vor trebui să ia toate măsurile ca, începând cu 31 decembrie 2020, clădirile noi să aibă consum de energie aproape egal cu zero.

În plus, proiectul prevede realizarea unor bănci de date specifice eficienţei energetice la nivelul clădirilor în vederea fundamentării planurilor naţionale de economisire a energiei şi de reducere a dioxidului de carbon, precum şi de utilizare a surselor alternative de energie.

MDRT menţionează că toate aceste modificări şi completări aduse Legii 372/2005, precum şi actelor normative subsecvente acesteia, au fost notificate Comisiei Europene.

În prezent există în jur de 1.300 de auditori energetici pentru clădiri care au fost acreditaţi de MDRT şi care pot emite certificate de performanţă energetică a clădirilor.

Te-ar mai putea interesa și
Raiffeisen lansează o nouă platformă de comunicare și interacțiune cu clienții
Raiffeisen lansează o nouă platformă de comunicare și interacțiune cu clienții
Raiffeisen Bank anunţă lansarea în faza-pilot o noii platforme de comunicare şi interacţiune cu IMM-urile şi cu clienţii Premium Persoane Fizice - RaiConnect, relatează Agerpres....
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la nivel global
Valeriu Gheorghiţă: Numărul de infectări cu SARS-CoV-2 va crește din nou. Varianta indiană va deveni dominantă la ...
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că se aşteaptă la o creştere a infectărilor ...
Guvernul scutește sectorul HoReCa de impozitul specific până aproape de finalul anului
Guvernul scutește sectorul HoReCa de impozitul specific până aproape de finalul anului
Guvernul a aprobat ca domeniul HoReCa să fie scutit de plata impozitului specific până la 25 decembrie, a anunţat premierul ...
Cererea conducerii Metrorex de suspendare a Contractului Colectiv de Muncă a fost respinsă de instanță. Salariații rămân cu majorarea primită
Cererea conducerii Metrorex de suspendare a Contractului Colectiv de Muncă a fost respinsă de instanță. Salariații rămân ...
Tribunalul Bucureşti a respins joi, ca inadmisibilă, cererea directorului general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, privind ...