Guvernatorul Băncii centrale a Serbiei şi-a dat demisia

Guvernatorul Băncii centrale a Serbiei şi-a prezentat joi demisia, afirmând că un proiect de lege dezbătut în aceste momente de parlamentul de la Belgrad ameninţă independenţa acestei instituţii, scrie Reuters.
Economica.net - joi, 02 aug. 2012, 19:33
Guvernatorul Băncii centrale a Serbiei şi-a dat demisia

Guvernatorul Dejan Soskic precizează într-o scrisoare că a demisionat pentru că noile propuneri legislative încalcă independenţa Băncii Naţionale a Serbiei şi afectează procesul de luare a deciziilor.

Proiectul în cauză, propus de deputaţi ai noii coaliţii guvernamentale conduse de socialişti, ar duce la creşterea controlului exercitat de guvern asupra băncii centrale şi a fost criticat de Uniunea Europeană (UE) şi de Fondul Monetar Internaţional /FMI/.

Într-o scrisoare făcută publică de banca centrală după demisia guvernatorului, FMI arată că proiectul de lege slăbeşte semnificativ autonomia băncii şi notează că amendamentele propuse, care ar permite achiziţia de către banca centrală a obligaţiunilor emise de guvern sau alte entităţi publice pe piaţa secundară, „permit de fapt finanţarea indirectă a sectorului public, ceea ce creează riscuri serioase pentru rezervele de valută ale BNS şi rata de schimb”.

Soskic, care a menţinut o politică monetară restrictivă, încă nu a ajuns la jumătatea mandatului de şase ani ce i-a fost încredinţat. Miercuri seara, preşedintele sârb Tomislav Nikolic a amintit într-o emisiune televizată că în ultimii 12 ani fiecare guvern nou a trebuit să aibă la Banca centrală un guvernator ‘de încredere’ şi a apreciat că performanţa lui Soskic a fost una „slabă”.

La rândul său, opoziţia din Serbia afirmă că amendamentele legislative propuse reprezintă o încercare a guvernului condus de socialişti de a-şi asigura sprijinul pentru o politică monetară mai expansivă în ideea de a evita recesiunea şi de a limita şomajul, ajuns la aproape 25%.

„Expansiunea fiscală nu este fezabilă în acest moment din cauză că nu sunt bani pentru o astfel de politică, iar pentru a putea demara o expansiune fiscală Serbia va trebui să împrumute bani, depăşind şi mai mult regula care limitează datoria publică la 45% din PIB”, afirma în mai Dejan Soskic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...