Guvernele din zona euro accelerează programul de recapitalizare a băncilor spaniole

Statele zonei euro vor începe încă din luna iulie distribuirea banilor către Spania pentru recapitalizarea băncilor în cadrul acordului de 100 miliarde euro şi ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid în portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 07:14
Guvernele din zona euro accelerează programul de recapitalizare a băncilor spaniole

Guvernele din eurozonă vor împrumuta Spaniei 30 miliarde euro până la sfârşitul lunii iulie, iar „în final” fondul de urgenţă al uniunii monetare va recapitaliza direct băncile spaniole, pentru a nu împovăra statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, preşedinte al Eurogroup, grupul de lucru al miniştrilor Finanţelor din zona euro.

Fondurile transferate iniţial „vor fi mobilizate pentru situaţii neprevăzute, în caz că sectorul bancar spaniol va avea necesităţi urgente”, a adăugat oficialul, la sfârşitul unei întâlniri de nouă ore a miniştrilor Finanţelor din zona euro.
El a precizat că programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.

Pe lângă convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea băncilor spaniole, oficialii europeni au amânat o decizie privind posibile concesii în programul de finanţare externă derulat cu Irlanda şi au promis că vor evita oc riză a creditelor în Grecia.

Întâlnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii paşi spre aplicarea măsurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, când şefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat măsuri în sprijinul statelor aflate în dificultate şi au pregătit construirea unei uniuni bancare la nivelul zonei euro, cu supraveghere comună, garantare comună a depozitelor şi recapitalizare directă de la fondul de urgenţă.

Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au crescut în ultimele patru şedinţe consecutive, subliniind scăderea încrederii în proiectele anticriză ale UE, mai ales după ce Banca Centrală Europeană nu a semnalat o posibilă reluare a programului de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni din piaţa secundară.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu randamentul la 10 ani este de 6,98%, iar indicatorul similar pentru Italia a urcat la 6,07%, faţă de 1,32% în cazul Germaniei.

Juncker a afirmat că împrumuturile către guvernul spaniol în vederea recapitalizării băncilro se vor transforma în injecţii directe de fonduri de la UE, odată ce instituţiile europene vor fi înfiinţat o agenţie unică de supraveghere bancară.

Guvernul de la Madrid va fi responabil de înfiinţarea unei companii separate pentru administrarea activelor băncilor aflate sub umbrela capitalului european.

Băncile din Spania au active neperformante de 180 miliarde euro, după prăbuşirea pieţei imobiliare.
Împrumuturile către Spania vor avea scadenţa între 12 ani şi şase luni şi 15 ani. Guvernul spaniol va fi iniţial răspunzător pentru bani, dar programul va intra ulterior sub tutela Mecanismului European de Stabilitate, care îşi va începe în curând activitatea.

Potrivit unui memorandum al Eurogroup, obţinut de Bloomberg, băncile europene care au participat la testele de stres de anul trecut au reuşit să atragă, „în mare măsură”, capitalul suplimentar de 114,7 miliarde euro considerat necesar de către Autoritatea Bancară Europeană.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au acordat totodată Spaniei un an în plus pentru reglarea deficitului bugetar sub limita UE de 3% din PIB, amânând termenul limită până în 2014, concesie care ar putea anunţa indulgenţa „statelor creditor” faţă de Grecia.

Guvernul irlandez a reacţionat prin insistenţe ca termenii programului de finanţare externă de 67,5 miliarde euro să fie renegociaţi, iar Juncker a spus că ajustarea acordului ar fi posibilă în octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...