Guvernul a aprobat Hotârârea pentru emiterea acordului de mediu pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Guvernul a aprobat, miercuri, în ședința săptămânală, o Hotărâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul 'Continuarea lucrărilor de construire și finalizare a Unităților 3 și 4 la C.N.E. Cernavodă'.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 15:00
Guvernul a aprobat Hotârârea pentru emiterea acordului de mediu pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

„Prin Hotărârea adoptată de Guvern sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relație cu măsurile și condițiile necesare realizării Proiectului și ulterior, în perioada funcționării noilor obiective. Sunt subliniate măsurile destinate îmbunătățirii răspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, măsuri rezultate în urma evaluărilor tip ‘Teste de stres’ solicitate de Consiliu European și Comisia Europeană pentru toate centralele nucleare din UE după accidentul de la Fukushima”, se arată într-un comunicat al Executivului.

La sfârșitul lunii august, Nuclearelectrica a anunțat că va renegocia cu compania italiană Enel și cu ArcelorMittal Galați acordul de investiții pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în ședința din 22 august.

Renegocierea este necesară pentru încheierea unui act adițional, al șaselea, la acordul de investiții.

‘Raportul comisiei privind rezultatele renegocierii precum și Actul adițional nr. 6 la Acordul de Investiții pentru proiectul Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă se vor supune aprobării conducerii Departamentului pentru Energie’, se mai arată în decizia AGEA.

Enel și ArcelorMittal sunt singurele companii private care au rămas în acest proiect alături de Nuclearelectrica, după ce restul partenerilor s-au retras în perioada 2010-2011. Este vorba despre RWE, CEZ, Iberdrola și GDF Suez.

În ultimii doi ani, companii din China și Coreea de Sud s-au arătat interesate să se alăture proiectului, însă până acum niciuna dintre aceste intenții nu s-a concretizat.

Potrivit ultimului studiu de fezabilitate, realizat de Ernst&Young anul trecut, valoarea totală a proiectului reactoarelor 3 și 4 se ridică la 6,45 miliarde de euro.

La Cernavodă sunt momentan funcționale două reactoare nucleare, care asigură în total circa 20% din energia generată la nivel național. Electricitatea de la Cernavodă este a doua cea mai ieftină din țară, după cea produsă de Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...