1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Guvernul a aprobat OUG privind achiziţiile publice. Cine contestă rezultatul unei licitaţii va depune o cauţiune de 2% din valoarea contractului

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura, potrivit News.ro.

24 mai, 2018 | News.ro

„A fost adoptată OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu efecte în domeniul achiziţiilor publice iniţiate de Ministerul Finanţelor Publice", a anunţat purtătorul de cuvând al Guvernului, Nelu Barbu, scrie News.ro.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat miercuri seară principalele modificări ale acestor legi. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, nu se va mai relua procedura de atribuire a contractului în cazul în care este necesar ca încă ceva să se adauge la contract.

„Curtea de Conturi şi ANAP de multe ori se suprapuneau pe anumite atribuţii referitoare la controlul procedurilor de achiziţii publice. Prin OUG, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifică, după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate, e normal şi logic ca acel moment să se verifice şi modul în care un contract a fost atribuit", a explicat Teodorovici.

De asemenea, în cazul în care există o situaţie de forţă majoră, precum calamităţile, se poate da ordin de începere a lucrărilor, pentru repararea unui drum, de exemplu, iar în paralel să se desfăşoare şi procedura de atribuire a acelui contract.

Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că întregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapă.

„Era o practică foarte nocivă de a comunica la fiecare procedură rezultatul acelei etape. Asta făcea ca firmele interesate doar de a întârzia procedurile de achiziţie publică, făceau acele contestaţii. Pentru a elimina aceste situaţii, se comunică rezultatul atribuirii contractului. Deci efectiv întregul proces se comunică la final şi dacă vor să depună contestaţie, este dreptul acestora, dar nu se face acest lucru la fiecare etapă", a mai spus ministrul.

O altă modificare adusă pachetului legislativ se referă la introducerea unor cauţini pentru cei care vor să conteste, respectiv 2 la sută din valoarea estimată a contractului.

„Se făcea contestare pentru orice motiv. Am introdus câteva prevederi care fac trimitere la o cauţiune pe care cei care vor să conteste, care este de 2 la sută din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă între 35.000 de lei şi 85.000 de lei. În instanţă, taxa pentru depunerea plângerii va fi de 2 la sută până la 100 de milioane", a precizat Teodorovici.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO