Guvernul a aprobat suplimentarea numărului de angajaţi în cadrul Ministerului Fondurilor Europene

Economica.net
10 08. 2016
euro_bundles_pd_42783800

‘Astăzi (miercuri – n.r.)a fost adoptată în şedinţa de Guvern Hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene. Conform acesteia, MFE va avea structuri noi, specializate în pregătirea şi urmărirea proiectelor strategice, în managementul riscului, control şi anti-fraudă, precum şi în gestionarea sistemului IT de management al fondurilor europene. Numărul maxim de posturi pentru pentru aparatul propriu al MFE şi al unităţilor subordonate va fi de 1.275, exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului, ca urmare a preluării celor 344 de posturi aferente organismelor intermediare regionale POSDRU şi POCU de la Ministerul Muncii, conform OUG 23/2016 pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a fondurilor structurale şi de investiţii europene, în vigoare din 21 iunie 2016’, se arată în comunicat.

Cristian Ghinea, ministrul de resort, a precizat că noile structuri create şi numărul de posturi nu vor costa statul.

‘Partea de care sunt cel mai mândru când e vorba despre echipa mea este că am creat aceste noi structuri şi funcţii fără a suplimenta numărul de posturi sau resursele financiare. Este o restructurare fără niciun cost în plus pentru stat’, a precizat Ghinea.

Potrivit unei postări publicate pe Facebook, în cadrul Ministerului va fi o direcţie specializată în managementul riscului şi anti-fraudă în care va fi încorporat şi Corpul de Control.

‘E aiuritor faptul că am găsit un Corp de Control compus din câţiva oameni şi marginalizat, că nu există o idee clară a vulnerabilităţilor din sistem. Nu s-a putut sau nu s-a vrut? Acum putem şi vrem. Vom avea o structură permanentă de gestionare a sistemului IT de management al fondurilor europene. Am găsit acest sistem uriaş şi important tratat de parcă ar fi doar o altă funcţie a unui departament de mentenanţă IT, cu doar un om care ştia ce e acolo, fără o idee clară de cum ar trebui să arate sistemul la final. Nu e de mirare că am găsit grave întârzieri la execuţie, faţă de calendarul oficial adoptat prin memorandum de Guvern. Ceea ce există deja (modulul de primire a proiectelor) nu mă mulţumeşte deloc. Am declarat asta în prima zi de mandat. Ştiu că beneficiarii care depun acum proiecte sunt nemulţumiţi de complexitatea inutilă a acestui modul, însă aveam de ales între a continua cu ceva prost gândit sau a renunţa la a depune electronic şi a ne întoarce la teancuri de dosare primite. Nu sunt genul care să ascundă lucrurile sub preş, am fost trimis la MFE pentru a rezolva din mers câteva crize uriaşe, moştenite – de altfel voi prezenta curând raportul celor 100 de zile de ministeriat’, a precizat Ghinea pe reţeaua de socializare.

El a arătat că pentru MySMIS nu s-au alocat resurse umane până acum, pentru că nu s-a ştiut ce se vrea cu sistemul.

‘Poate sună şocant, dar asta e realitatea: s-a decis construcţia acestui uriaş sistem IT – MySMIS – dar nu s-au alocat resurse umane, nu s-a ştiut clar ce se vrea cu el. Am schimbat echipa de proiect în prima săptămână de mandat. Dacă a fost mai mult decât lipsă de responsabilitate ci s-a dorit să se lege mâinile instituţiilor, vom descoperi în ancheta mai largă legată de sistemele IT. Un secretar de stat – Radu Mihaiu, un IT-ist tânăr, dar cu experienţă de condus echipe – se ocupă acum de proiect, îi mulţumesc pentru efortul extraordinar făcut. Pentru a fi sustenabil, organizăm la MFE un serviciu dedicat, unde vom aduce IT-işti şi administratori specializaţi în lucrul cu asemenea sisteme. Şi care îl vor putea prelua de la instituţiile care ne ajută acum la construcţia sistemului – vorbim de un sistem care se va folosit până în 2023 cel puţin’, a mai arătat ministrul.