Guvernul a avizat noile modificări ale Codului Fiscal, creşterea salariului şi indexarea pensiilor

Guvernul a avizat pachetul de măsuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii şi extinde impozitarea în agricultură pentru persoane fizice, noile modificări ale Codului Fiscal, creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor, au declarat surse oficiale.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 15:35
Guvernul a avizat noile modificări ale Codului Fiscal, creşterea salariului şi indexarea pensiilor

Deciziile au fost luate în şedinţa specială de marţi a Guvernului.

Astfel, salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, iar pensiile vor fi indexate, în baza unui proiect de lege, cu 4%.

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri.

Guvernul va impune firmelor cu activităţi de extracţie/exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0.5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

Guvernul va institui şi o taxă „pe monopolul natural” din sectorul energiei electrice şi a gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, taxă impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014.

Companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, vor fi suprataxate cu 60%, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

De asemenea, statul va schimba modalitatea de impozitare pentru argicultorii persoane fizice, de la o taxă pe venitul declarat, în prezent, la impozit pe suprafaţă sau număr de animale, şi va taxa peste 600.000 de agricultori care primesc anual subvenţii, dar nu declară profit şi nu plătesc impozit.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

limita veniturilor pentru care se intrã în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.

Totodată, pentru microîntreprinderile care se încadrau în aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.

Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.

Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit sunt obligate sã treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condiţiile microîntreprinderii.

Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.

Calendarul de creştere a accizelor la ţigarete va fi declarat cu trei luni, astfel încât majorarea să fie aplicată în fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca în prezent, procedură care să fie menţinută până în anul 2017 inclusiv.

Te-ar mai putea interesa și
Centura București: CNAIR vrea să amplaseze 5 pasarele pietonale, de peste 11 milioane de lei
Centura București: CNAIR vrea să amplaseze 5 pasarele pietonale, de peste 11 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat marți licitația pentru montarea a cinci pasarele pietonale pe centura Municipiului Bucuresti. Valoarea estimată a......
LiveWire devine marca de motociclete electrice a Harley-Davidson
LiveWire devine marca de motociclete electrice a Harley-Davidson
Cu doi ani în urmă, celebra companie Harley-Davidson lansa LiveWire, prima sa motocicletă electrică. Acum, LiveWire devine ...
Hackerii se folosesc de interesul pentru vaccinare pentru a vă fura datele. Cum vă puteţi proteja
Hackerii se folosesc de interesul pentru vaccinare pentru a vă fura datele. Cum vă puteţi proteja
Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi modalități de a fura datele utilizatorilor. Anul trecut, o categorie ...
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Sectorul logistic a prins avânt încă de anul trecut pe fondul pandemiei, iar 2021 a început în forță. În plus, perspectiva ...