Guvernul a avizat vânzarea CEn Hunedoara prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Guvernul a avizat începerea procedurii de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara (CEn Hunedoara), prin vânzarea unui pachet de 51% din acţiuni către un investitor selectat prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, precedată de negocieri, şi în urma unei majorări de capital.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 20:22
Guvernul a avizat vânzarea CEn Hunedoara prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Începerea procesului de privatizare a fost aprobată prin hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, luni, că Guvernul a schimbat proiectul strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara şi a elaborat o nouă variantă în care pachetul majoritar de acţiuni, de 51% din capitalul social, nu mai este vândut la Bursă, ci către un investitor strategic ales prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect în care se arăta că Guvernul vrea să dubleze capitalul social al Complexului Energetic Hunedoara printr-o ofertă publică la care să participe companii private, iar după această etapă să vândă pe Bursă întregul pachet de acţiuni nou-emise.

La acel moment se susţinea că avantajele opţiunii de privatizare prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social cu ofertă publică primară sunt asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investiţii, crearea unei structuri a acţionariatului diversificată şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor, situaţie în care societatea va implementa guvernanţa corporatistă impusă de cadrul legal incident societăţilor comerciale tranzacţionabile.

După doar o lună, la finele lunii februarie, şi ca efect al ultimelor discuţii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, proiectul strategiei de privatizare a fost însă schimbat cu o nouă formă, neprezentată nici până în prezent în dezbatere publică, în care se arată că CEn Hunedoara va fi vândută prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, cu dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al societății în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise vor fi oferite direct spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social.

Complexul are un capital social de 203,39 milioane de lei şi este controlat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Acţiunile nu vor mai fi astfel vândute prin intermediul Bursei, pentru „avantajul unei structuri a acţionariatului diversificate şi a guvernanţei corporatiste”, ci direct către un investitor strategic ales prin negocieri şi licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.

„Selecţia investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori”, se arată în document.

Elementele şi condiţiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plată a preţului, vor fi prezentate Guvernului spre aprobare, iar contractul de privatizare va putea fi semnat doar după avizul Executivului.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vândă, în mai-iunie, pachetul majoritar de acţiuni al CEn Hunedoara.

Scrisoarea de intenţie convenită în ianuarie de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX precizează că decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la Compania Naţională a Huilei.

Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI.

Compania a fost creată anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie a ţării.

Listarea la bursă şi privatizarea multor companii de stat, în special din sectoarele energetic şi de transport pe calea ferată, se află pe agenda Guvernului de mai mulţi ani, însă deocamdată au fost puţine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amânate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...