Guvernul a calculat deja de unde ia bani pentru majorarea salariilor bugetarilor

Executivul are nevoie de 3,6 miliarde de lei în acest an pentru a creşte salariile bugetarilor cu 16% de la 1 iunie, iar sursele de bani pentru această majorare au fost deja prezentate Fondului Monetar Internaţional, informează România TV.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 10:17
Guvernul a calculat deja de unde ia bani pentru majorarea salariilor bugetarilor

Executivul şi-a propus să aprobe ordonanţa de urgenţă privind reîntregirea salariilor până la sfârşitul lunii mai, pentru ca majorarea să intre în vigoare în iunie. Calculele pe baza cărora vor creşte salariile au fost deja făcute şi au fost prezentate oficialilor FMI, potrivit România TV. Urmează ca cifrele să fie dezbătute săptămâna viitoare, la următoarea misiune a fondului.

De unde vin banii

Ministerul Finanţelor spune că are o rezervă de 300 de milioane de lei, la care se adaugă încasările mai mari cu 1,6 miliarde de lei din contribuţii sociale. Asta însă doar pentru că salariile impozitate vor fi mai mari. În plus, Finanţele au mai calculat că vor încasa mai mult la buget cu 500 de milioane de lei doar din creşterea consumului. Pentru că nu este suficient, Executivul va transfera din buget bani de la alte cheltuieli, pentru majorarea salariilor, adică 1,2 miliarde de lei. Acest transfer se va face printr-o rectificare bugetară pregătită pentru luna iulie.

Creşterea salariilor, anunţată şi la Bruxelles

Recuperarea integrală a diminuărilor salariale este prevăzută în Programul de convergenţă aprobat, miercuri, de Guvern, la capitolul privind politica bugetară pentru acest an, „puncte cheie ale bugetului pe 2012”.

„În condiţiile menţinerii politicii de înlocuire a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrală a diminuărilor salariale aplicate în 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o uşoară creştere faţă de anul 2011, însă pe termen mediu se reia tendinţa de scădere a acestora”, se arată în documentul obţinut de agenţia Mediafax.

Săptămâna trecută, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus liderilor sindicali, întro întâlnire la sediul Guvernului, că este preocupat de recuperarea salarială în sectorul bugetar, dar că nu lansează promisiuni în acest sens, ci doar o speranţă care se poate materializa în funcţie de evoluţia economiei.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...