Guvernul a convenit cu FMI să extindă lista proiectelor UE la 100 de investiţii, de la 60

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.
Economica.net - joi, 03 nov. 2011, 12:06

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să extindă lista proiectelor UE prioritare, de la 60 la 100 investiţii publice, fiind preluate, însă doar lucrări care necesită o finanţare modică, în valoare totală de sub 1 miliard euro, din care 586 milioane euro finanţare UE.

Aproape toate aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, au în prezent un grad de execuţie de 0%, ca şi majoritatea celorlalte 60 de investiţii iniţiale, Guvernul angajându-se să le aducă într-un timp-record, până la sfârşitul anului viitor, aproape de un nivel de realizare de 50%. Proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.

Cele 100 de proiecte au fost discutate miercuri seară de reprezentanţii Guvernului cu cei ai FMI şi publicate imediat pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.

În noua formă, lista include proiectele de reabilitare a staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud (26,4 milioane euro), de realizare a sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţele Covasna (24,5 milioane euro), Olt (31,8 milioane euro), Călăraşi (34,2 milioane euro), Sălaj (27,6 milioane euro), Bacău (36,1 milioane euro), Botoşani (33,5 milioane euro), Argeş (20,4 milioane euro) şi Vaslui (32,1 milioane euro), de reabilitare a sitului poluat istoric-depozit deşeuri periculoase UCT-Poşta Raţ din municipiul Turda (19,8 milioane euro) şi a sitului poluat istoric-amplasament fosta fabrică chimică din comuna Crângurile (10 milioane euro), de management şi conştientizare în România a reţelei Natura 2000 (12, 8 milioane euro), de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor (16,3 milioane euro), precum şi de reabilitare a sistemului de termoficare urbană în municipiile Focşani (35,4 milioane euro) şi Botoşani (36,5 milioane euro).

Au fost suplimentate şi proiecte de infrastructură rutieră, dar cu includerea tot a unor investiţii cu valoare redusă, fiind preluate lucrările la varianta de ocolire a municipiului Alexandria (48 milioane euro), varianta de ocolire Caracal (15 milioane euro), modernizarea DN 5 sectorul Bucureşti Adunaţii Copăceni (48,9 milioane euro), varianta de ocolire Săcuieni (15,2 milioane euro), varianta de ocolire Carei (23,8 milioane euro), dar şi lucrările de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată sucursala regională de Căi Ferate Braşov, Constanţa şi Timişoara (29 milioane euro) şi modernizarea staţiilor de cale ferată Giurgiu Oraş, Slobozia Veche şi Călăraşi Sud (22,4 milioane euro).

Pe listă au fost introduse şi proiecte de îmbunătăţire a siguranţei traficului, cu sisteme de management al traficului de nave pe Dunăre (12 milioane euro) şi pe Canalul Dunăre-Marea Neagră (3 milioane euro), la care se adaugă alte proiecte precum Accesul Naţional Electronic la Literatura Ştiinţifică de Cercetare (21 milioane euro), Platforma de Cercetare Farmaceutică avansată (16,6 milioane euro), Dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme (15 milioane euro), sistemul informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (38,2 milioane euro), prescripţia electronică (11,2 milioane euro), eficientizarea consumului de energie a socoetăţii Prefabricate Vest Patru (24,4 milioane euro), baza de agrement cu terenuri de golf, de sport, piscine în comuna Fântânele din judeţul Arad (19,6 milioane euro), centrul pentru sprijinirea afacerilor „West Gate Business Center” (20 milioane euro), modernizarea Bulevardul Dorobanţilor din municipiul Brăila (29 milioane euro), reabilitarea spitalului judeţean de urgenţă Vâlcea (17,1 milioane euro), construirea unui pasaj subteran în vederea decongestionării traficului rutier din zona metropolitană Craiova (15,3 milioane euro) şi modernizarea liniei de tramvai pe ruta Mănăştur-Piaţa Gării în municipiul Cluj-Napoca (17,8 milioane euro).

Toate aceste proiecte însumează o valoare de 957 milioane euro, din care 586 milioane euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat anterior că Guvernul a redactat o listă cu 60 proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite prioritar, majoritatea la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%, deşi valoarea totală a acestora depăşeşte 7 miliarde euro, intenţia fiind ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele anului viitor.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent că Guvernul va stabili în bugetul pentru anul viitor o listă cu aproximativ 60 de proiecte importante de investiţii, pe care le va urmări săptămânal.

În ultima perioadă, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au spus în mai multe rânduri că bugetul pentru anul viitor are ca prioritate finanţarea proiectelor de investiţii, dar şi o mai bună structurare a acestora, care să ajute la ieşirea din criză a României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania a înregistrat o creștere economică peste așteptări în trimestrul doi
Spania, a patra economie a zonei euro, s-a redresat mai rapid decât se estima în trimestrul doi din 2021, în pofida restricţiilor în vigoare impuse din cauza pandemiei, arată datele publicate......
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Luxemburg a amendat Amazon cu peste 888 de milioane de dolari pentru încălcarea GDPR
Autoritățile din Luxemburg care se ocupă de protecția datelor cu caracter personal au penalizat gigantul american Amazon ...
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare pentru fiecare episod de boală
Noi reglementări privind concediile medicale intră în vigoare de la 1 august. Cel puțin două episoade de recuperare ...
Noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, ...
Update: Controlul navei a fost preluat de echipaj. Un marinar român și unul britanic au fost uciși în timpul unui atac pirateresc comis în largul coastelor Omanului
Update: Controlul navei a fost preluat de echipaj. Un marinar român și unul britanic au fost uciși în timpul unui atac ...
Update: Petrolierul Mercer Street care a fost atacat în Marea Arabiei este din nou sub controlul echipajului şi se îndreaptă ...