Guvernul a deblocat 15 milioane de lei pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane lei, fonduri aferente lunii aprilie pentru lansarea şi derularea, în 2015, a programelor finanţate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Economica.net - mie, 22 apr. 2015, 12:01
Guvernul a deblocat 15 milioane de lei pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor

‘Suma de 15 milioane de lei reprezintă a doua tranşă deblocată în acest an din suma de 70 de milioane de lei reţinută conform Legii nr. 186/2014 a bugetului de stat pe anul 2015, care urmează să fie repartizată de Guvern pe o perioadă de şase luni, în mod eşalonat, pentru programele destinate IMM-urilor’, informează Biroul de presă al Guvernului într-un comunicat.

În luna martie a fost deblocată de Guvern suma de 10 milioane de lei, scrie Agerpres.

Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri implementează o serie de programe finanţate din bugetul de stat pentru înfiinţarea sau dezvoltarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii, între acestea regăsindu-se Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea accesului la finanţare START.

‘Programul START vizează facilitarea accesului la finanţare a tinerilor întreprinzători. Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/ beneficiar’, precizează Guvernul.

Un alt program destinat sprijinirii IMM-urilor este cel pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri – SRL-D.

‘Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant) vizează acordarea de sprijin oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere (şi care nu a mai avut una până acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare’, se arată în acelaşi comunicat.

Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă – COMERŢ este un alt program destinat dezvoltării sectorului IMM. ‘Programul urmăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă, precum şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocaţiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar’, potrivit sursei citate.

Alte trei programe destinate sprijinirii IMM-urilor sunt programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER, programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice şi de afaceri, programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului şi programul de dezvoltare antreprenorială UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, menţionează Guvernul.

Prin Legea bugetului de stat pentru 2015 este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea şi susţinerea înfiinţării de noi IMM. Suplimentar faţă de suma reţinută conform prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice a fost reţinută şi suma de 70.000 lei (aferentă programelor dedicate sprijinirii, creării şi dezvoltării de IMM-uri), sumă care se deblochează în mod eşalonat pe o durată de şase luni, începând cu luna martie, se mai arată în comunicatul Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...