Guvernul a decis ca DIPI să fie desfiinţată şi să fie înlocuită cu DGPI. Noua structură va fi pusă sub control parlamentar

Guvernul a decis miercuri desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, noua structură urmând să fie pusă sub control parlamentar.
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 14:33
Guvernul a decis ca DIPI să fie desfiinţată şi să fie înlocuită cu DGPI. Noua structură va fi pusă sub control parlamentar

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a afirmat că înfiinţarea DGPI a reprezentat o prioritate care ”venea din realităţile apărute de-a cursul timpului, mai ales în acest an, în ceea ce priveşte funcţionarea acestei structuri”.

”Elementul de noutate e faptul că avem o normă primară la nivel de lege pentru funcţionarea structurii de protecţie internă a ministerului, ceea ce până acum nu aveam. Era reglementată doar prin câteva prevederi în legea funcţionării MAI. Deci creăm practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcţionarea acestei structuri. Aceasta nu poate decât să aducă garanţii suplimentare cu privire la modul în care funcţionează o astfel de structură”, a declarat Dragoş Tudorache, după şedinţa de guvern.

El a mai spus că ordonanţa adoptată miercuri clarifică competenţele acestei structuri.

”Elimină suprapunerile care existau până acum în competenţa DIPI, aşa cum exista până acum, şi alte structuri ale statului, în speţă SRI în ceea ce priveşte relaţionarea cu instituţiile din afara ministerului, dar şi suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul MAI, în speţă Poliţia Română şi DGA. Deci această ordonanţă încadrează foarte clar noile competenţe ale structurii şi le circumscrie activităţii MAI în domeniul ordinii publice şi în domeniul integrităţii personalului Ministerului Afacerilor Interne şi a misiunilor pe care le desfăşoară. Un alt element foarte clar e controlul parlamentar. Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere – un control parlamentar pasiv, prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structurilor, atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, pentru că creează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelalte servicii de informaţii”, a adăugat ministrul de Interne.

Ministrul de Interne a explicat că Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă pentru crearea acestei structuri pentru că în ultima perioadă această structură ”şi-a pierdut foarte mult credibilitate atât în plan extern, cât şi în intern”.

”În ceea ce priveşte următorii paşi, ce se va întâmpla de astăzi începând: potrivit dispoziţiilor tranzitorii ale OUG va începe să curgă o perioadă de 15 zile în care se va face transferul de responsabilitate, predare-primire, între actuala structură şi structura noua. Un element foarte important, şi din nou au fost multe întebări din spaţoul public pe această zonă, în zilele următoare prin ordin de ministru voi lua măsuri specifice şi foarte stricte pentru a asigura securizarea activelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcţionează”, a precizat Tudorache.

El a fost întrebat dacă aceste clarificări îi vor mulţumi şi pe sindicaliştii poliţiştilor, care spun că se încearcă ca SRI să pună mâna pe arhiva DIPI şi pe lista ofiţerilor acoperiţi şi că ar putea să protesteze în stradă.

”Am considerat că o schimbare atât de importantă trebuie să întrunească cât mai multe din aşteptările celorlalţi parteneri, inclusiv sindicate şi societate civilă. Din prima săptămână am pus la dispoziţia tuturor proiectul de OUG şi am avut reacţii foarte consistente din partea întregului spectru (…) Am preluat în mare majoritate aceste comentarii. Singurul element rămas în discuţie şi a venit din partea sindicatelor a fost, pe de o parte de militarizare, pe care ei l-au contestat de la bun început, noi ca minister am pus toate argumentele pe masă în susţinerea formulei pe care am adoptat-o, argumente pe care o parte din societate nu le a agreat. (…) Din punctul meu de vedere este soluţia cea mai potrivită la nevoile pe care le traversăm noi. În ceea ce priveşte arhiva şi ofiţerii acorpiţi, cred că e o impresie greşită în rândul sindicatelor pentru că arhiva DIPI şi listele de acoperiţi rămân în MAI. Chiar în acest moment practic se realizează securizarea arhivelor, atât a celor fizice, cât şi a sistemelor de informatice. (…) Nu va fi niciun transfer de active către nimeni. Ele sunt securizate şi vor fi preluate de noua structură”, a explicat ministrul.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) se va înfiinţa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister. Prevederea se regăseşte într-o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri de Guvern.

DGPI va desfăşura activităţi informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenţă al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Odată cu crearea acestei structuri se va desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

”Actul normativ adoptat miercuri de Guvern stabileşte modul de organizare şi funcţionare al DGPI la nivel de direcţie generală, care, prin furnizarea de date şi informaţii factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integrităţii, eficienţei şi profesionalismului personalului ministerului şi, implicit, la creşterea calităţii serviciilor asigurate de unităţile acestui minister în domeniul ordinii publice. DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate şi va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul naţional de apărare şi din Comunitatea Naţională de Informaţii”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Structura organizatorică şi numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialişti în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfăşurarea activităţii structurii în condiţii de imparţialitate şi echidistanţă. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

În ceea ce priveşte competenţele, DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţionala a MAI. Această structură nu va mai avea competenţa de a derula activităţi informativ – operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI.

De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competenţe în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activităţi vor fi desfăşurate de către Poliţia Română.

DGPI va desfăşura însă activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor si riscurilor la corupţie.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activităţii pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuţie şi de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale.

Poliţiştii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă se pun la dispoziţia MAI, în vederea numirii într-o funcţie corespunzătoare. Aceştia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI.

Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă, în condiţiile legii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...