1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Guvernul a început procedurile pentru vânzarea acţiunilor la rafinăria Petromidia

Ministerul Energiei a demarat procedurile de vânzare a pachetului de 27% din acţiunile rafinăriei Petromidia, dar nu există încă un calendar cert cu datele tranzacţiei.

10 mar, 2016 | ECONOMICA.net

“Ne aflăm într-o procedură pentru pregătirea vânzării pachetului de la Rompetrol. Însă ministerul se află încă într-o fază incipienta, mai exact într-o fază tehnică, şi nu ne permitem să ne pronunţăm cu privire la alte termene”, au derlarat, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţi ai ministeriului Energiei.

Reacţia ministerului survine în urma declaraţiei vicepreşedintelui KMG Internaţional (noua denumire a Grupului Rompetrol), Azamat Zhangulov,  făcută într-un interviu pentru Adevărul Financiar.

“Așteptăm anunțul privatizării pachetului de 27%, care se va face undeva în următoarele două săptămâni. Așteptăm să se întâmple acest lucru și sperăm ca Ministerul Energiei să primească sprijinul din partea tuturor institituțiilor guvernamentale”, a declarat Azamat Zhangulov.

După aprobarea prin lege a memorandumului privind stingerea datoriilor istorice ale Romăptrol către buget, statul român a moştenit un pachet de circa 45% din acţiunile rafinăriei Petromidia, cel mai improtant activ al grupului Rompetrol. Statul urmază să scoată la vânzare un pachet de aproape 27% din aceste acţiuni, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, iar, dacă, aşa cum este probabil, nu se va ivi niciun alt cumpărător, pachetul va fi cumpărat de KMG International.

În mod cert vâzarea se va face în acest an. Ministerul Energiei a prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli din activitatea de privatizare pentru 2016 încasarea a 800,4 milioane de lei (echivalentul celor 200 de milioane de dolari) din vânzarea pachetului de acțiuni deținut la Petromidia.

În paralel, grupul kahaz va crea un fond de investiţii care va atrage un miliard de dolari, care vor fi investiţi în România. Iniţial, KMG International va aduce 150 de milioane de dolari la capitalul fondului, iar statul va fi acţionar cu 20%.

Rompetrol Rafinare a trecut pe profit anul trecut, cu un câştig net consolidat de 62 milioane dolari, un record istoric al ultimilor 11 ani. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO