Referendumul a fost modificat. Preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participanţilor

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 20:51
Referendumul a fost modificat. Preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participanţilor

Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

Informaţia a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, care a arîtat că Guvernul a eliminat astfel o discriminare care aducea „atingeri grave” drepturilor cetăţeneşti cu referire la articolul 16 din Constituţie, în sensul că se creează discriminări pozitive pentru anumite persoane în cadrul unui referendum naţional.

Duşa a aminitit că prevederile Legii prin care preşedintele era demis cu jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, validate prin Decizia 420/ 2007 a CCR, au fost modificate de fosta majoritate din Parlament.

„Probabil colegii de la PDL au dorit ca un referendum organizat în România să nu poată fi validat niciodată şi au dus la extrem norma aceasta de aprobare a unui referendum”, a afirmat Duşa.

Acesta a precizat că a fost eliminată şi discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum, fiind valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a motivat modificarea Legii prin ordonanţă de urgenţă prin faptul că „probabil de poimâine trebuie să începem calendarul pentru demararea unui referendum”.

Întrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazul primarilor, care nu pot fi demişi decât printr-un referendum la care iau parte cel puţin jumătate plus unu din cetăţenii respectivelor localităţi, Duşa a precizat că Guvernul va afectua această modificare prin lege, deoarece nu este o urgenţă.

„O s-o facem prin lege, nu există acum o urgenţă legată de roganizarea unui referendum local”, a precizat Duşa.

Acesta a mai arătat că, în lipsa datelor finale ale ultimului recensământ al populaţiei, la un eventual referendum se vor folosi listele electorale actuale.

Guvernul a transmis la rândul său că din punct de vedere organizatoric, „în vederea facilitării centralizării proceselor verbale privind rezultatele referendumului național”, ordonanța de urgență prevede înființarea a şase oficii electorale de sector ale municipiului București.

Ordonanța de urgență mai prevede ca dimensiunile buletinului de vot vor fi stabilite de către Biroul Electoral Central și, de asemenea, vizează modificarea proceselor verbale privind rezultatele referendumului astfel încât acestea să fie corelate cu dispozițiile legale în vigoare, respectiv Legea 35/2008, Legea administrației publice locale 215/2001 și Legea 93/2004, aplicabile organizării referendumului național.

În documentul obţinut de MEDIAFAX, Guvernul arată că Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constituționalitate exercitat de Curtea Constituțională şi că, prin Decizia 420/2007, Curtea Constituțională a constatat că modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constituțională

Prin Legea 129/2007 s-a stabilit că articolul 10 din Legea 3/2000 va avea următorul cuprins: „Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum”.

Ulterior, se mai arată în document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat în sensul că demiterea președintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

„Considerăm că actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, nu ridică probleme de legalitate și, mai mult decât atât, este în concordanță cu cele precizate de Curtea Constituțională în jurisprudența sa, respectiv Deciziile Curții Constituționale 147/2007 și 420/2007”, este concluzia Guvernului.

De asemena, proiectul reglementează componența Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotărârilor de către acesta, precum și posibilitatea BEC de a emite hotărâri în interpretarea legii, precum și alte aspecte organizatorice.

Curtea Constituţională urmează să se întrunească vineri dimineaţa, pentru a se pronunţa asupra cererii USL de suspendare din funcţie a şefului statului, la ora 17.00 fiind programată şedinţa comună a celor două camere pentru dezbaterea şi aprobarea acestei solicitări.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, la Parlament, dacă cererea de suspendare a sa din funcţie este constituţională, el răspunzând: „Doar Curtea Constituţională poate decide”.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...