Update – Ciucă: Am adoptat măsurile de sprijin din cauza scumpirii gazelor și electricității. Guvernul a plafonat tarifele la gaze naturale și electricitate pentru un an

Update: Guvernul a aprobat măsurile de sprijin ca urmare a creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, a anunţat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
AGERPRES - vin, 18 mart. 2022, 16:50
Update - Ciucă: Am adoptat măsurile de sprijin din cauza scumpirii gazelor și electricității. Guvernul a plafonat tarifele la gaze naturale și electricitate pentru un an

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Am promis (…) protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi, desigur, protejarea economiei. (…) Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă, am stabilit următoarele: pentru consumatorii casnici care consumă până în într-o 100 de kWh preţul va fi 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kWh preţul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării”, a declarat Ciucă, la Palatul Victoria.

Potrivit prim-ministrului, pentru consumatorii noncasnici preţul va fi de aproximativ 1 leu/ kWh – IMM-uri şi întreprinderi din industria alimentară.

Pentru consumatorii energointensivi se va aproba o schemă de ajutor de stat, a completat premierul.

Pentru gazele naturale, pentru consumatorii casnici preţul va fi de maxim 0,31 lei/kWh, iar pentru cei noncasnici de 0,37 lei/kWh. Pentru întreprinderile care au avut un consum, în 2021, de până la 50.000 de kWh se menţine acelaşi preţ, a afirmat Ciucă.

„Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru tot ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi, de asemenea, pentru identificarea de surse noi de aprovizionare cu gaze naturale”, a menţionat premierul.

Știrea inițială

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, a scris, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a arătat el.

Pentru consumatorii casnici, vor fi plafonate preţurile finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 şi a preţurilor finale la gaze naturale.

La energie electrică, preţul va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.

La gaze, preţul va fi reglementat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preţ reglementat de 250 lei/MWh, se mai arată în postarea lui Virgil Popescu.

Proiectul de act normativ postat joi seară pe site-ul Ministerului Energiei prevedea şi stabilirea de către Guvern a unui preţ de 150 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă. Ministrul nu precizează în această postare dacă această propunere a fost aprobată sau nu.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata va primi o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2025,......
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...