Lista celor mai mari salarii la stat – Ce lefuri au directorii CFR, Poşta Română, Electrica şi Tarom

Guvernul a dat publicităţii, miercuri, lista cu cele mai mari salarii din cadrul companiilor de stat, informeaza România TV. Decizia vine la scurt timp de la anunţul Executivului privind limitarea salariilor directorilor din companiile de stat.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 15:59
Lista celor mai mari salarii la stat - Ce lefuri au directorii CFR, Poşta Română, Electrica şi Tarom

Conform documentului, cea mai mare leafă este câştigată de un manager al CN Căi Ferate CFR SA, acesta obţinând lunar un salariu de 66.000 lei/luna. Potrivit aceleiaşi surse, următorul clasat în acest top este directorul Poştei, cu un salariu de 64.000 lei/luna. 

Directorii Transelectrica şi Electrica sunt plătiţi cu circa 50.000 de lei lunar, urmaţi îndeaproape de managerii de la Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom, fiecare dintre aceştia primind 45.000 lei pentru fiecare lună de muncă.

Salarii impresionante au şi managerii de la Romatsa-42.300 lei, CFR Marfă-42.700 lei, CFR Călători-41.100, Loteria Română-20.000 lei, Imprimeria Naţională-38.000 lei, Transelectrica-19.500 lei şi Transgaz-27.500 lei/luna.

Tot astăzi, Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.

„Aceasta este remuneraţia fixă, separat avem o remuneraţie variabilă care poate fi stabilită în funcţie de recomndările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru că pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, dar numai în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi în continuare creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi”, a spus Voinea.

Premierul Victor Ponta a precizat anterior că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului şi conţine prevederi „inspirate” din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

„Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...