1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Lista celor mai mari salarii la stat - Ce lefuri au directorii CFR, Poşta Română, Electrica şi Tarom

Guvernul a dat publicităţii, miercuri, lista cu cele mai mari salarii din cadrul companiilor de stat, informeaza România TV. Decizia vine la scurt timp de la anunţul Executivului privind limitarea salariilor directorilor din companiile de stat.

29 mai, 2013 | Economica.net
(update 29 mai, 2013 21:55) Ponta vrea să impoziteze suplimentar salariile compensatorii ale şefilor de autorităţi
Premierul Victor Ponta vrea să impoziteze suplimentar salariile compensatorii ridicate acordate şefilor de autorităţi guvernamentale atunci când acestora li se retrage mandatul, arătând că beneficiarii şi-au introdus singuri în contractul de muncă drepturile salariale şi pot câştiga uşor în instanţă.
El a arătat că sumele mari primite cu titlu de salarii compensatorii de către şefii unor autorităţi reprezintă rezultatul unei "hoţii legale", în sensul că persoanele beneficiare şi-au aprobat singure aceste prevederi în contractul de muncă, la numirea în funcţie, în 2010-2011.
"Aici există o singură soluţie, şi anume impozitarea. Cum am făcut la cesionarii de drepturi de proprietate, la samsari, unde am pus un impozit de 85%, la fel putem să spunem: «Pentru salarii compensatorii»- nu vorbesc de amărâţii de la Oltchim sau de la Mechel, vorbesc de salarii compensatorii peste suma "de" - «punem un impozit suplimentar», asta e singura soluţie, altfel, dacă nu dăm toate aceste compensaţii absolut ruşinoase sau inacceptabile, ne dau în judecată şi câştigă", a spus Ponta la RTV.


(update 29 mai, 2013 21:54) Ponta, despre contractele deja încheiate ale directorilor la stat: Ce s-a încheiat, s-a încheiat
Decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicată odată cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar contractele deja încheiate pot fi renegociate fără însă să existe "un instrument coercitiv", a spus premierul Ponta, xplicând că "ce s-a încheiat, s-a încheiat".
"Dacă mâine se publică în Monitorul Oficial, practic de săptămâna viitoare orice fel de noi contracte - de management sau colective - nu se pot încheia decât cu respectarea acestei ordonanţe", a spus Ponta la RTV.
Întrebat însă ce se întâmplă cu contractele vechi, deja încheiate, premierul a răspuns că acestea pot fi renegociate, dar nu există "un instrument coercitiv". "Ce s-a încheiat, s-a încheiat", a conchis Ponta.


(update 29 mai, 2013 21:02) Ponta nu ştie "ce a ajuns la presă" cu salariile directorilor, care sunt de fapt propuneri
Premierul Victor Ponta susţine că nu ştie "ce a ajuns la presă" referitor la indemnizaţiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern, şi afirmă că în şedinţa Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an în firme de stat.

"Nu ştiu exact ce a ajuns la dumneavoastră, azi ministrului Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiză din sumele propuse pentru a fi prevăzute în bugetul pe 2013. Eu recunosc că am cerut o situaţie - poate nu sută la sută exactă sau poate erau doar propuneri - pentru să fusesem informat că la Nuclearelectrica astăzi trebuia să aibă loc o şedinţă a consiliului de administraţie unde se propuseseră nişte salarii de 14.000 euro şi mi s-a părut absolut incorect", a spus Ponta la RTV.

El a arătat că propunerile au fost înaintate de către consiliile de administraţie.

Conform documentului, cea mai mare leafă este câştigată de un manager al CN Căi Ferate CFR SA, acesta obţinând lunar un salariu de 66.000 lei/luna. Potrivit aceleiaşi surse, următorul clasat în acest top este directorul Poştei, cu un salariu de 64.000 lei/luna. 

Directorii Transelectrica şi Electrica sunt plătiţi cu circa 50.000 de lei lunar, urmaţi îndeaproape de managerii de la Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom, fiecare dintre aceştia primind 45.000 lei pentru fiecare lună de muncă.

Salarii impresionante au şi managerii de la Romatsa-42.300 lei, CFR Marfă-42.700 lei, CFR Călători-41.100, Loteria Română-20.000 lei, Imprimeria Naţională-38.000 lei, Transelectrica-19.500 lei şi Transgaz-27.500 lei/luna.

Tot astăzi, Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că procesul de managament privat nu este afectat, deoarece pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.

"Aceasta este remuneraţia fixă, separat avem o remuneraţie variabilă care poate fi stabilită în funcţie de recomndările consultanţilor şi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. Deci, procesul de managament privat nu este afectat, pentru că pe lângă remuneraţia fixă, care nu poate depăşi de şase ori salariul mediu brut pe ramură, va exista şi o remuneraţie variabilă, dar numai în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi în continuare creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi", a spus Voinea.

Premierul Victor Ponta a precizat anterior că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului şi conţine prevederi "inspirate" din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

"Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO