Guvernul a renunţat la angajările suplimentare la instituţiile care gestionează fondurile UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că s-a renunţat la angajarea de personal contractual în instituţiile care gestionează fonduri europene din cauza unor "probleme legate atât de legea bugetului, cât şi de încadrarea în ţinte" care rezultă din acordurile cu FMI şi CE.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 11:02
Guvernul a renunţat la angajările suplimentare la instituţiile care gestionează fondurile UE

„Am renunţat la ideea de a veni cu personal contractual, pentru că această opţiune crea nişte dificultăţi şi vom merge pe o suplimentare de personal cu funcţionari publici”, a spus Orban.

Întrebat despre ce dificultăţi era vorba el a explicat că „sunt probleme atât legate de legea bugetului, cât şi de încadrarea în anumite ţinte care rezultă din acordul României cu FMI şi CE”.

Ministerul Afacerilor Europene lansase în dezbatere, în urmă cu aproximativ o lună, un proiect legislativ privind angajarea de personal contractual suplimentar, remunerat din fonduri comunitare, în toate instituţiile publice cu atribuţii privind gestionarea fondurilor comunitare în cadrul programelor operaţionale.

„În ceea ce priveşte creşterea numărului de personal, vom merge pe o formulă obişnuită, vom creşte numărul de funcţionari publici angajaţi în structurile care gestionează fondurile comunitare”, a spus, joi, ministrul.

El a precizat că urmează a fi identificat „un număr relativ limitat de persoane care vor putea să fie angajate suplimentar în structurile care gestionează fondurile europene”.

„Vom respecta, bineînţeles, toată legislaţia, toate regulile acestea, dar e posibil, aşa cum am mai făcut-o de două ori anul trecut şi la începutul acestui an, să mai identificăm câteva poziţii suplimentare care să poată fi transferate sau deblocate către structurile care gestionează fondurile comunitare”, a spus Orban.

El a precizat că aceşti funcţionari vor fi plătiţi de la stat, dar sporul de 75% acordat celor care se ocupă de fonduri UE va fi achitat din fonduri comunitare alocate în cadrul POAT.

„Vor fi plătiţi de la bugetul de stat, dar sporurile de care vor beneficia, de 75% sau cât va fi vor fi plătite, ca şi actualmente, din PO Asistenţă Tehnică, deci din fonduri comunitare”, a spus Orban.

El a adăugat că verifică fiecare persoană pentru care se solicită acest spor şi că a refuzat „nenumărate” cereri.

„Pentru fiecare persoană pentru care se solicită acest spor se face o analiză. Au fost situaţii nenumărate în care am respins aceste solicitări. Eu semnez aceste solicitări împreună cu ministrul de finanţe, adică acceptarea lor. Nu vreau să intru în detalii, dar au fost nenumărate cazuri în care nu am fost de acord cu acordarea sporurilor pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile”, a spus Orban.

Ministrul a fost întrebat şi despre uniformizarea salariilor de la o autoritate de management la alta.

„Este un proces care va dura. Procesul, de fapt, va începe în momentul în care salariile vor ajunge la nivelul din 2010 şi probabil după acel moment vor mai trece 3-4 ani până când salariile vor ajunge la acelaşi nivel, nu avem altă opţiune”, a spus ministrul.

Orban a mai spus şi că există un proiect de HG privind corelarea salariilor funcţionarilor care se ocupă de fonduri europene cu performanţa absorbţiei acestora.

„În ceea ce priveşte corelarea între performanţa în ceea ce priveşte absorbţia şi procentele suplimentare care se acordă celor care lucrează în gestiunea fondurilor comunitare, e un proiect de HG care se discută şi rămâne să vedem în ce măsură Guvernul va accepta”, a afirmat Leonard Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...