Guvernul a schimbat strategia la CEn Hunedoara: Licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Guvernul a schimbat proiectul strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara şi a elaborat o nouă variantă în care pachetul majoritar de acţiuni, de 51% din capitalul social, nu mai este vândut la Bursă, ci către un investitor strategic ales prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 16:51
Guvernul a schimbat strategia la CEn Hunedoara: Licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Licitaţia în urma căreia va fi ales investitorul strategic va fi precedată de negocieri cu potenţialii investitori, relevă un document obţinut de MEDIAFAX.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect în care se arăta că Guvernul vrea să dubleze capitalul social al Complexului Energetic Hunedoara printr-o ofertă publică la care să participe companii private, iar după această etapă să vândă pe Bursă întregul pachet de acţiuni nou-emise.

„Prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Hunedoara vinde un pachet de acţiuni nou-emise în următoarele etape: majorarea capitalului (…) cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% comparativ cu capitalul social existent (şi – n.r.) şi iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a întregului pachet de acţiuni nou emise”, se arăta în proiect.

La acel moment se susţinea că avantajele opţiunii de privatizare prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social cu ofertă publică primară sunt asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investiţii, crearea unei structuri a acţionariatului diversificată şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor, situaţie în care societatea va implementa guvernanţa corporatistă impusă de cadrul legal incident societăţilor comerciale tranzacţionabile.

După doar o lună, la finele lunii februarie, şi ca efect al ultimelor discuţii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, proiectul strategiei de privatizare a fost însă schimbat cu o nouă formă, neprezentată nici până în prezent în dezbatere publică, în care se arată că CEn Hunedoara va fi vândută prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, cu dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al societății în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise vor fi oferite direct spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social.

Complexul are un capital social de 203,39 milioane de lei şi este controlat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Acţiunile nu vor mai fi astfel vândute prin intermediul Bursei, pentru „avantajul unei structuri a acţionariatului diversificate şi a guvernanţei corporatiste”, ci direct către un investitor strategic ales prin negocieri şi licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.

„Selecţia investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori”, se arată în document.

Elementele şi condiţiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plată a preţului, vor fi prezentate Guvernului spre aprobare, iar contractul de privatizare va putea fi semnat doar după avizul Executivului.

Noul proiect mai prevede că, „pentru motive întemeiate”, Ministerul Economiei va putea modifica metoda de privatizare şi/sau metoda de selecţie a investitorului şi/sau va putea revoca oferta.

Documentul relevă că decizia ca privatizarea Complexului Energetic Hunedoara să fie realizată prin majorare de capital cu un investitor strategic a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna ianuarie 2013.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vândă, în mai-iunie, pachetul majoritar de acţiuni al CEn Hunedoara.

Scrisoarea de intenţie convenită în ianuarie de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX precizează că decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la Compania Naţională a Huilei.

Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI.

Compania a fost creată anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie a ţării.

Listarea la bursă şi privatizarea multor companii de stat, în special din sectoarele energetic şi de transport pe calea ferată, se află pe agenda Guvernului de mai mulţi ani, însă deocamdată au fost puţine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amânate.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...