Guvernul abrogă hotărârea care restricţionează deschiderea hypermarketurilor, la presiunea CE şi FMI

Guvernul a abrogat hotărârea emisă în 2004 şi care impune restricţii la deschiderea marilor magazine de retail, actul normativ fiind anulat în urma presiunilor exercitate începând cu primăvara anului trecut de către Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 18:47
Guvernul abrogă hotărârea care restricţionează deschiderea hypermarketurilor, la presiunea CE şi FMI

Hotărârea Guvernului 1454/2004 privind criteriile de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare şi definirea tipologiei structurilor de vânzare a fost abrogată prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Hotărârea în cauză include o serie de cerinţe legate de acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizaţiei şi de prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.

Astfel, actul normativ adoptat în 2004 stabileşte că deschiderea structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare, de peste 1.000 de metri pătraţi, este autorizată de către o comisie constituită la nivel autorităţii locale, din care face parte, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi ai asociaţiilor profesionale, patronale şi de protecţie a consumatorilor, şi un reprezentant al agenţilor economici din imediata vecinătate a centrului comercial pentru care este cerută autorizaţia.

În acelaşi timp, solicitările de deschidere a unor astfel de magazine trebuie însoţite obligatoriu de „un studiu de piaţă şi impact”, care să prezinte motivul alegerii locului respectiv, harta comercială a zonei, descrierea tipologică a structurilor de vânzare existente în zonă, caracteristicile demografice şi sociale ale zonei (structura populaţiei, venituri, obiceiuri de consum), impactul deschiderii noului magazin din punct de vedere urbanistic, socio-economic şi comercial, dar şi impactul asupra comerţului existent, respectiv protejarea structurilor de vânzare existente şi „evitarea disfuncţionalităţilor” din mediul concurenţial.

La presiunea CE şi a FMI, Guvernul s-a obligat încă din primăvara anului trecut să înlăture aceste restricţii. Avocaţi contactaţi atunci de MEDIAFAX au explicat că, de exemplu, pentru deschiderea unui supermarket/hypermarket lângă un centru comercial de vânzare cu ridicata sau care realizează comerţ de gros tip cash and carry este necesar inclusiv avizul reprezentanţilor acestui centru comercial, regulă care pare să protejeze în continuare marile magazine deja existente, în pofida normelor UE în domeniul concurenţei.

Prin scrisoarea de intenţie trimisă celor două instituţii internaţionale în primăvara anului trecut, Guvernul s-a angajat să elimine toate aceste restricţii până în septembrie 2011, dar promisiunea nu a fost respectată astfel că FMI şi CE au revenit şi au acordat un nou termen, impunând autorităţilor române să rezolve problema până la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

La începutul acestui an, Guvernul a anunţat FMI în mod eronat că acest angajament a fost îndeplinit, documentul fiind aprobat în această formă de board-ul Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger
Românii consumă anual peste 6,1 milioane de hamburgeri. Cum a schimbat inflația prețul unui burger
Consumul de burgeri din țara noastră a crescut semnificativ în ultimii ani, acest produs fiind din ce în ce mai apreciat de români. Dar, creșterea inflației, care a ajuns în luna aprilie la......
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 185 de milioane de lei. Banii ar urma să meargă în investiții și refinanțarea unei datorii mai vechi
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 185 de milioane de lei. Banii ar urma să meargă în investiții ...
Primăria Capitalei ar putea contracta un împrumut în valoare de până la 185 de milioane de lei, conform unui proiect ...
Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare
Directiva europeană privind protecția consumatorilor de pe piețele digitale a intrat de astăzi în vigoare
Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecţie a consumatorilor ...
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Procurorul CPI cere Rusiei să coopereze în privința anchetelor care vizează crimele de război comise în Ucraina
Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război ...