Guvernul ameninţă Primăria Capitalei cu executarea silită dacă nu plăteşte factura la căldură

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, la Hotnews.ro, că, dacă Termoenergetica, societate a Primăriei Capitalei, nu plătește factura pentru agentul termic livrat de Elecrocentrale București, există soluția ca ANAF să execute silit Primăria Capitalei.
Economica.net - joi, 30 ian. 2020, 13:20
Guvernul ameninţă Primăria Capitalei cu executarea silită dacă nu plăteşte factura la căldură

Mecanismul pe scurt, explicat de ministru: “Elcen are datorii la ANAF, ANAF va prelua creanța și se va îndrepta împotriva Termoenergetica și a Primăriei.

“Sunt dezamăgit de Termoenergetica, observ că a moștenit năravurile (RADET-n.red.). Iar am ajuns cu datorii scadente, azi Elcen a notificat Termoenergetica , pentru o datorie scadentă de 167 milioane de lei. Nu înțeleg de ce nu își fac plățile. Când ai preluat cu zero (Termoenergetica este succesoarea RADET, care a intrat în faliment-n.red.), nu înțeleg de ce să tragi de ele? Nu se va mai putea așa, vă puteți trezi cu știrea că am poprit conturile Primăriei. ANAF poate prelua creanța, se practică, se cesionează, iar PMB și Termoenergetica au bani în contul Trezoreria statului. Dacă nu plătesc, ne vom recupera banii direct din cont. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național”, a declarant Virgil Popescu.

Elcen a dat un comunicat acum câteva zile în care a anunțat că ar putea fi obligată să sisteze alimentarea cu energie termică a Bucureștiului, în cazul în care Termoenergetica nu plătește factura de 169 de milioane de lei, scadentă la data de 29 ianuarie.

„Din cauza neachitării de către PMB şi Termoenergetica a plăţilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucureşti, Elcen se apropie periculos de situaţia în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz şi nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajaţi. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde şi a căldurii la consumatori”, arată Elcen.

Firea a reacționat după comunicatul Elcen. “Vom face toate plăţile, cu prioritate pentru transportul public în comun, pentru termoficare, pentru spitale, dar aceste pisici negre arătate public din partea ELCEN, instituţie în subordinea Ministerului Economiei, nu fac altceva decât să-i sperie pe cetăţeni. Ei cu asta se ocupă. Este infrastructură critică energia termică, nu poate fi oprită că decide un domn de la ELCEN şi care consideră că Primăria Capitalei nu mai are altceva de achitat decât termoficarea. Bineînţeles că e o prioritate şi e o urgenţă, dar în măsura în care fondurile ne-au fost de fiecare dată în ultimul an şi jumătate tăiate de la Ministerul Finanţelor, fireşte că au fost şi dificultăţi în plata anumitor facturi”, a spus primarul general al Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
Un nou punct de oprire feroviar - PO Otopeni Nord se deschide începând de luni, 25 octombrie, în oraşul Otopeni, în ...
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
 Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric ...
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri în şedinţă în vederea adoptării de noi restricţii ...