Guvernul aprobă comasarea RADET cu ELCEN. Ponta se va întâlni cu Oprescu

Guvernul va aviza, miercuri, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), într-o şedinţă la finalul căreia premierul Victor Ponta se va întâlni cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 11:18
Guvernul aprobă comasarea RADET cu ELCEN. Ponta se va întâlni cu Oprescu

Vineri, Oprescu a declarat că i-a solicitat premierului Victor Ponta, în noiembrie 2012, să deruleze o anchetă privind situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi că acţiunea este în curs de finalizare.

El a mai afirmat că speră ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să fie discutat un memorandum privind comasarea RADET cu ELCEN., astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate a fost aprobat în noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.

Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.

În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor „stinge de drept”.

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2.241.242.355,09 lei, din care 1.448.164.992,32 reprezentau datoria principală, iar 793.077.362,77 de lei reprezentau penalizări de întârziere.

Poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor au efectuat, vineri, percheziţii la RADET şi la alte adrese din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite dar nerealizate, nefiind începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane, au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...