Guvernul britanic a angajat banca americană Morgan Stanley drept consultant pentru întocmirea unui plan de salvare a sectorului aviatic

Marea Britanie a ales banca americană Morgan Stanley pentru a întocmi un plan de măsuri țintite să salveze companiile aeriene englezești în timpul pandemiei de coronavirus, au declarat prentru Reuters două surse care au preferat să rămână anonime.
Economica.net - vin, 01 mai 2020, 16:23
Guvernul britanic a angajat banca americană Morgan Stanley drept consultant pentru întocmirea unui plan de salvare a sectorului aviatic

Cunoscută banca  de investiții de pe Wall Street a fost mai întâi aleasă să întocmească un plan de salvare pentru firma aeriană Virgin Atlantic, dar după o perioada i s-a dat spre analiză modalitățile prin care poate să fie salvată întreaga industrie britanică de transport aerian, a declarat una dintre surse.

“Situația a fost mai complicată decât ne-am aștepta”, a spus a doua sursă, care a adăugat că orice plan de salvare susținut de către stat pentru Virgin Atlantic va determina celelalte companii să ceară la rândul lor ajutoare de stat.

Creșterea rolului băncii Morgan Stanley în planul de salvare al companiilor de transport aerian englezești a venit în condițiile în care proprietarul  British Airways, compania IAG, a lansat un plan puternic a restructurări, iar șeful aeroportului londonez Heathrow a avertizat că Marea Britanie riscă să-și distrugă industria aviatică dacă nu-și susține financiar companiile, așa cum au făcut țări ca Franța și Statele Unite.

Companiile aeriene din toată lumea se lupta cu scăderea numărului de zboruri generată de criză coronavirus, multe dintre ele, ca de exemplu grupul german Lufthansa, solicitând ajutoare  de stat.

“Am fost foarte clari când am spus că suntem pregătiți drept ultima varianta de salvare ca să avem discuții separate cu fiecare companie în parte care caută sprijin”, le-a spus dintre purtătorii de cuvânt ai premierului Boris Johnson companiilor englezești care caută fonduri pentru a putea face față crizei.

Morgan Stanley  a refuzat să comenteze informația că va colabora cu Guvernul britanic în întocmirea planului de salvare al companiilor aeriene, în timp ce reprezentanții ministerul englez de Finanțe nu au putut să fie contactați.
Până cum companiile aeriene din întreaga lume au pierdut 314 miliarde de dolari de la începutul pandemiei, potrivit estimărilor International Air Transport Association (IATA).

Compania Virgin Atlantic, care este deținută în proporție de 51% de firma miliardarului Richard Branson, Virgin Group, iar restul de 49% de compania aeriană americană Delta, a avertizat că numai un ajutor de stat o va putea susține să evite falimentul, asta în timp ce angajaților li s-au redus salariile pe perioada determinată.

Guvernul lui Boris Johnson nu a arătat până cum că ar fi disponibil să ofere bani pentru salvarea companiilor aeriene și drept dovadă în luna martie a lăsat să falimenteze firma de transport regional Flybe, această fiind una dintre primele mari corporații care a colapsat de la începutul pandemiei.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...