Guvernul britanic pregătește un plan de măsuri pentru susținerea economiei, afectată de criza generată de pandemia de coronavirus

Economica.net
17 03. 2020
the_ftse_250_is_close_to_erasing_its_post_brexit_losses_66511600

Autorităţile britanice – care conform presei au înăsprit măsurile împotriva răspândirii noului virus după o avertizare a cercetătorilor de la Imperial College Londra – pregătesc de asemenea noi măsuri pentru susţinerea economiei.

Robert Chote a evocat un „scenariu de război” pentru finanţele publice, asigurând că autorităţile încearcă să contracareze impactul coronavirusului asupra companiilor prin creşterea cheltuielilor publice şi a creditării.

Chote le-a amintit deputaţilor britanici că în timpul celui de-al doilea război mondial deficitul bugetar al ţării a atins 20% şi a subliniat că nu este momentul ca guvernul să fie prea scrupulos în ce priveşte nivelul datoriei.

Ministrul finanţelor Rishi Sunak urmează să anunţe mai târziu marţi noi măsuri menite să ajute economia.

Potrivit presei britanice, guvernul a trecut la măsuri mai drastice împotriva noului coronavirus în special după ce un studiu al Imperial College London – care a oferit consultanţă miniştrilor – a atras atenţia că, în ciuda planurilor de „distanţare socială” stabilite deja de guvern, sistemul sanitar va fi „copleşit” şi circa 250.000 de oameni ar putea muri dacă nu vor fi adoptate măsuri mai dure pentru protejarea populaţiei.

Luni seara, premierul Boris Johnson a cerut populaţiei să evite orice contact şi deplasări neesenţiale şi le-a recomandat persoanelor în vârstă şi femeilor însărcinate să se izoleze timp de trei luni.

Măsurile britanice rămân totuşi deocamdată mai puţin radicale decât cele din unele ţări vecine, întrucât nu prevăd închiderea şcolilor, restaurantelor şi sălilor de spectacole şi nici interzicerea oficială a reuniunilor. Totuşi, ele sunt net mai riguroase decât strategia controversată adoptată iniţial, ce consta în principal în izolarea persoanelor cu simptome sau care revin din zone de risc pentru a scădea presiunea asupra serviciilor de sănătate şi a favoriza totodată apariţia unei „imunităţi colective”, notează AFP.

Studiul realizat de Imperial College a influenţat şi deciziile foarte restrictive adoptate în ultimele zile în Franţa, susţine Le Monde, iar unul dintre autorii săi, Neil Ferguson, a indicat pentru BBC că şi-a transmis concluziile şi administraţiei SUA, care la rândul său şi-a înăsprit măsurile.