Guvernul britanic, sub presiune pentru legăturile sale cu imperiul Murdoch

Audierea lui James Murdoch marţi de către o comisie privind practicile mass-media înfiinţată de Guvernul britanic, la Londra, a constituit ocazia unor dezvăluiri stânjenitoare asupra relaţiilor grupului de presă al tatălui său, Rupert Murdoch, cu conservatorii aflaţi la putere, relatează AFP.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 08:54
Guvernul britanic, sub presiune pentru legăturile sale cu imperiul Murdoch

Contacte intense au avut loc între grupul Murdoch şi consilieri ai ministrului Culturii Jeremy Hunt, au dezvăluit e-mailurile trimise lui James Murdoch de către Frédéric Michel, directorul pentru Relaţii Publice al News Corp, imperiul Murdoch.

Aceste e-mailuri au fost citite marţi la Londra în şedinţa Comisiei independente de anchetă asupra practicilor presei creată de Guvernul britanic, în faţa căreia a compărut James Murdoch.

Jeremy Hunt era însărcinat să se pronunţe asupra proiectului ultrasensibil de achiziţionare integrală a grupului de televiziune prin satelit BSkyB de către grupul Murdoch, în prezent abandonat.

De asemenea, James Murdoch a recunoscut că a discutat cu premierul David Cameron despre proiect. „S-a întâmplat în cadrul unei mici discuţii înaintea unei cine”, pe 23 decembrie 2010, a declarat el în faţa Comisiei Leveson.

Totuşi James Murdoch a negat că ministrul conservator al Culturii a acţionat ca un „facilitator” în cadrul Guvernului, în vederea obţinerii aprobării pentru achiziţionarea BSkyB.

Downing Street a reacţionat afirmând că premierul are o încredere totală în Hunt, în timp ce opoziţia laburistă a cerut demisia ministrului Culturii.

Hunt a solicitat, la rândul lui, să poată să ofere explicaţii în faţa Comisiei. „Eu sunt convins că, atunci când voi fi audiat, publicul va vedea că am condus acest proces cu o parţialitate scrupuloasă”, a declarat el.

În 2010, grupul Murdoch, care deţine deja 39,1% din BSkyB, a făcut o ofertă în valoare de aproape zece miliarde de euro, cu scopul de a beneficia în totalitate de formidabilele beneficii generate de către grupul britanic de televiziune prin stalit. Însă el a fost nevoit să renunţe în iulie 2011 la această achiziţie, politic sensibilă, în plin scandal al interceptării telefoanelor de către News of the World (NotW), un tabloid din cadrul grupului Murdoch.

În plus, James Murdoch a recunoscut marţi că s-a întâlnit în 12 rânduri cu Cameron, pe când acesta era liderul opoziţiei, adică înainte de victoria conservatorilor în alegerile legislative din mai 2010.

El a negat că susţinerea tablodului The Sun – ce aparţine News Corp. şi care are cel mai mare tiraj din presa britanică – în campania electorală a conservatorilor a fost condiţionată de proiectul de achiziţie al BSkyB.

James Murdoch a fost audiat de Comisia Leveson, creată anul trecut, în urma scandalului interceptărilor telefonice care a provocat închiderea tabloidului NotW.

El a fost convocat în dublă calitate, de director, până în februarie, al News International, filiala din care fac parte publicaţiile britanice ale imperiului Murdoch, dar şi ca director al BSkyB, până la începutul lui aprilie.

El a repetat că nu cunoştea amploarea interceptărilor şi că aprecia că era vorba despre un singur reporter. El a exprimat această poziţie în 2011, când a fost audiat de o comisie parlamentară de anchetă a acestui caz.

Rupert Murdoch urmează să fie audiat miercuri şi, eventual, joi, de către Comisia Leveson însărcinată să ancheteze cu privire la scandalul interceptărilor – care au afectat lumea politică, poliţia şi presa britanică -, dar şi asupra practicilor mass-media în general.

Te-ar mai putea interesa și
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia Niro revine în atenție cu un nou aspect, mai modern, și cu performanțe superioare în special pentru versiunile electrice și PHEV....
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, ...
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în ...
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Golden Foods Snacks anunţă începerea exporturilor de produse sub brandul Elmas pe piaţa din Polonia şi realizarea primelor ...