Guvernul britanic va desfiinţa aproximativ 5.300 de posturi din armată

Ministerul britanic al Apărării a confirmat desfiinţarea a aproximativ 5.300 de posturi din armată, în contextul aplicării programului de reduceri ale efectivelor, a anunţat Guvernul, relatează AFP.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 17:31
Guvernul britanic va desfiinţa aproximativ 5.300 de posturi din armată

Această „a treia etapă a programului va afecta până la 5.300 de membri ai armatei”, a anunţat secretarul de Stat din cadrul Ministerului Apărării, Mark Francois, într-un comunicat.

El a precizat că aceste concedieri, care vor deveni efective în iunie, nu vor afecta cei aproximativ 9.000 de militari mobilizaţi în Afganistan.

Efectivele armatei regulate vor trece de la 102.000 la 82.000 de persoane până în 2020, în timp ce numărul rezerviştilor se va dubla pentru a ajunge la 30.000 de bărbaţi şi femei.

Reducerile de efective au fost decise în 2010, în cadrul „Revizuirii strategice a apărării şi securităţii” (SDSR).

Anunţul de marţi, care nu afectează decât trupele terestre, reprezintă al treilea val de demiteri din forţele armate britanice.

Aproximativ 6.620 de posturi în total au fost deja eliminate în marină, armata terestră şi aviaţie, în septembrie 2011 şi iunie 2012, majoritatea plecând în mod voluntar.

Ministerul Apărării a anunţat că va exista, fără îndoială, un nou val de concedieri, care va viza mai ales personalul militar medical.

Ca urmare a acestui regim drastic pus în aplicare în cadrul politicii guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice, efectivele forţelor armate britanice se vor afla la cel mai redus nivel de la începutul secolului al XIX-lea.

Anunţurile au suscitat îngrijorări, în urma unor afirmaţii anterioare ale lui David Cameron, care s-a declarat hotărât să lupte împotriva terorismului, mai ales în Africa de Nord, după luarea de ostatici din Algeria.

„Există temeri referitoare la impactul militar al acestei pierderi de competenţe şi de capacitate, într-o eră a ameninţărilor sporite şi a unor noi provocări mondiale”, a declarat pentru postul de radio BBC laburistul Jim Murphy, însărcinat de problemele apărării.

La rândul său, deputatul liberal-democrat Menzies Campbell l-a întrebat, luni, pe David Cameron despre capacitatea financiară a agenţiilor de apărare şi serviciilor de informaţii britanice de a atinge aceste obiective.

„Bineînţeles, nivelul resurselor constituie întotdeauna o provocare, chiar şi atunci când sunt bani din plin, ceea ce nu este valabil în prezent”, a răspuns premierul, precizând că bugetul apărării şi securităţii a fost stabilit la 33 de miliarde de lire sterline (39,3 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș a celor două magistrale de metrou care au punctul terminus în sector....
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...