Guvernul britanic vrea să introducă prețuri minime la alcool

Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a impune prețuri minime la alcool, în tentativa de a combate cultura consumului excesiv de alcool și de a reduce efectele sale negative. Măsura a fost întâmpinată cu critici din partea reprezentanților industriei băuturilor alcoolice, care au spus că în acest fel vor fi penalizați mai ales băutorii responsabili.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 18:43
Guvernul britanic vrea să introducă prețuri minime la alcool

Propunerea guvernului de coaliție, condus de David Cameron, este ca prețul minim al unității de alcool pur de 10ml din băuturi să fie de 40 de pence.

Se estimează că dacă propunerea va fi legiferată, un mare băutor va trebui să plătească în plus până la 135 de lire sterline anual. De pildă, prețul unei sticle de bere ar putea sări de la 75 de pence la 1,20 lire.

Propunerea include și interzicerea promoțiilor în supermagazine, de tipul cumperi una, primești una gratis pentru băuturi alcoolice, scrie RFI Romania

Măsurile sunt menite să combată consumul excesiv de alcool și efectele sale negative asupra întregii societăți.

Guvernul susține că impunerea unui preț minim la alcool va reduce numărul de infracțiuni cu 50000 și a numărului de morți datorate alcoolului cu 900 în fiecare an.

Costul consumului excesiv de alcool pentru sistemul de îngrijire a sănătății este estimat la peste 3 miliarde de lire anual.

Serviciile de urgență și poliția sunt covârșite la fiecare sfârșit de săptămână de intervențiile legate de incidente cauzate de consumul excesiv de alcool, iar imaginile din Marea Britanie cu bețivi, mulți dintre ei tineri, și comportamentul lor în public sunt de acum vestite în toată lumea.

Industria alcoolului a reacționat negativ, reprezentanții săi sugerând că aceste măsuri nu vor face altceva decât să-i penalizeze pe acei băutori care consumă alcool în mod responsabil, chiar în propria casă.

Această măsură este considerată ca cea mai intervenționistă din partea unui guvern, de la interzicerea fumatului în locurile publice de fostul guvern Laburist.

Propunerile vor fi supuse consultării publice până în toamnă când proiectul de lege va fi trimis parlamentului de la Londra, intenția fiind ca măsura să se aplice din 2014 în Anglia și Țara Galilor.

Parlamentul de la Edinburgh, care are competențe exclusive în materie, dezbate deja un proiect de lege similar pentru Scoția.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...