Guvernul caută un investitor care să finanţeze CupruMin cu cel puţin 40-50 milioane euro

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 17:09
Guvernul caută un investitor care să finanţeze CupruMin cu cel puţin 40-50 milioane euro

Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern printr-un memorandum prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în care se arată că societatea CupruMin are nevoie de finanţare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu şi noi decopertări, astfel încât să îşi mărească zona de exploatare.

Având în vedere că societatea Cuprumin este angajată în câteva procese, inclusiv cu fostul câştigător al licitaţiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizării, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian.

„Din partea investitorilor, se presupune să furnizeze o sumă de bani în situaţia în care sunt traderi pe piaţă sau, eventual, chiar infrastructură tehnologică, dacă sunt producători pe piaţă. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligaţiilor de mediu şi pentru continuarea decopertărilor. Un nivel minim care să justifice eficienţa acestei acţiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a acceptat ca 50% din profitul operaţional să rămână la dispoziţia CupruMin pentru a putea onora obligaţiile iminente de mediu, de circa două milioane de euro.

Vosganian a precizat că, în acest moment, Guvernul nu ia în calcul înstrăinarea unor acţiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifică.

„Investitorul oferă resurse financiare, CupruMin, în schimb, achită cu produsul finit. Preţul la care se va tranzacţiona produsul finit va fi corelat cu evoluţia preţurilor pe pieţele bursiere internaţionale”, a spus Vosganian.

El nu a oferit detalii cu privire la procedura de selecţie a investitorului, dar a precizat că îşi propune ca investitorul să fie identificat până la jumătatea acestui an.

În primăvara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Ovidiu Bărbulescu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...