Guvernul ceh cumpără de la RWE firma care operează depozitele de înmagazinare a gazelor din Cehia

Operatorul sistemului de transport al energiei electrice ČEPS, deținut de stat, a încheiat un acord cu grupul german RWE pentru achiziția RWE Gas Storage CZ, companie care operează depozite de înmagazinare a gazelor în Cehia, potrivit CEE Energy News.
Mihai Nicuţ - vin, 01 sept. 2023, 11:22
Guvernul ceh cumpără de la RWE firma care operează depozitele de înmagazinare a gazelor din Cehia

Achiziția a fost aprobată de guvernul Republicii Cehe, iar acum tranzacția este supusă aprobării autorităților de reglementare, și se așteaptă să fie finalizată în 2023.

RWE Gas Storage CZ este cel mai mare operator de instalații de depozitare a gazelor din Republica Cehă, cu șase depozite subterane, cu un volum total de înmagazinare de peste 2,7 miliarde de metri cubi (bcm) -capacitate comparabilă cu toate depozitele din România.

Obiectul tranzacției a fost toată compania, inclusiv întreaga forță de muncă, formată din 250 de angajați. Prețul de achiziție convenit este de 360 de milioane de euro.

„Suntem încântați că am găsit în ČEPS un cumpărător competent și experimentat, pentru care activitatea noastră de stocare a gazelor din Cehia are o importanță strategică esențială”, a declarat Markus Krebber, CEO al RWE. „Acest lucru oferă certitudine pentru forța de muncă (…) RWE Gas Storage CZ este o companie profitabilă și bine poziționată, care joacă un rol important în securitatea aprovizionării în Republica Cehă.”

„ČEPS va finanța achiziția în termen scurt din surplusul de resurse proprii, ceea ce duce la o scădere semnificativă a costurilor serviciilor auxiliare și la scăderea prețurilor energiei electrice achiziționate pentru a acoperi pierderile din sistemul de transport”, a adăugat Martin Durčák, președintele consiliului de administrație al ČEPS. „Compania va utiliza, de asemenea, veniturile obținute din licitațiile transfrontaliere de capacitate”, a mai spus el.

„ČEPS este singurul operator național de transport și de sistem, responsabil pentru transportul de energie electrică și pentru buna funcționare a sistemului de energie electrică și, prin urmare, și pentru siguranța și fiabilitatea furnizării de energie electrică în Republica Cehă”, a declarat Josef Síkela, ministrul Industriei și Comerțului. „Compania este deținută în totalitate de stat, cu 100 la sută din drepturile de proprietate exercitate prin intermediul Ministerului Industriei și Comerțului. Prin urmare, achiziționarea instalațiilor de stocare a gazelor de către ČEPS este un pas logic în cadrul activităților guvernamentale pentru a consolida în continuare securitatea aprovizionării Republicii Cehe.”

Întrucât activitățile de depozitare a gazelor nu fac parte din activitatea principală a RWE, compania a decis să își cedeze activitatea din Cehia, păstrând în același timp activitatea de depozitare a gazelor din Germania.

Instalațiile de stocare ale RWE din Germania sunt caverne de sare care, datorită caracteristicilor lor geologice, sunt pregătite pentru a fi utilizate pentru stocarea hidrogenului.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...