Guvernul chiar pune taxă pe camera de hotel. Cât va fi în Bucureşti, la mare şi la munte

Formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor arată ce valoare ar putea avea viitorul impozit pe camera de hotel pentru structurile din Bucureşti, pentru cele de pe litoral şi pentru staţiunile montane.
Economica.net - Dum, 16 iun. 2013, 09:54
Guvernul chiar pune taxă pe camera de hotel. Cât va fi în Bucureşti, la mare şi la munte

Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 şi 200 de euro pe an pentru structurile din Bucureşti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral şi 19-82 euro pentru staţiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor.

Guvernul intenţionează să modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor şi pensiunilor şi să introducă un impozit care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmăreşte astfel lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat în urma discuţiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanţii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de bază a impozitului, care este de 50 deeuro pe cameră pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele şi 200 de euro în cazul unităţilor de cinci stele. Impozitul se calculează înmulţind trei indicatori: valoarea de bază, coeficienţii de sezonalitate şi cei de zonă.

Coeficienţii de sezonalitate au fost stabiliţi la 0,8 în Bucureşti, municipii şi oraşe, 0,5 în zona rurală şi staţiunile montane, şi 0,4 în hotelurile şi pensiunile de pe litoral şi din Delta Dunării. Coeficientul de zonă este cuprins între 1,02 şi 1,25 în Bucureşti, 0,96-1,14 în municipii, 0,98-1,03 în oraşe, staţiuni de pe litoral şi montane şi 0,8 în Delta Dunării.

Astfel, proprietarii hotelurilor de trei stele din Capitală vor plăti 75 de euro pe cameră pe an dacă acestea sunt amplasate central (zona A), 72 de euro dacă sunt într-o zonă semicentrală (zona B), 66 de euro pentru un cartier mai îndepărtat de centru (zona C) şi 63 de euro pentru periferie (zona D). Un hotel de 1-2 stele din Bucureşti, din zonă ultracentrală (zona A), ar urma să plătească un impozit pe cameră de 50 de euro, pentru zona B va plăti 48 de euro, 44 de euro pentru zona C şi 42 de euro pentru zona D.

La patru stele , unităţile de cazare din Bucureşti vor fi taxate cu 125 de euro pe cameră în zona A, 120 de euro în zona B, 110 euro în zona C şi 105 euro în zona D. Cea mai mare taxă va fi achitată de un hotel de cinci stele din zona A (200 de euro), iar pentru celelalte zone impozitul pe cameră va fi de 192, 176, respectiv 168 de euro.
Hotelurile clasificate la 1-2 stele din municipii vor plăti 45,6 euro pe cameră pe an, dacă sunt amplasate în zona A, 43,6 euro în zona B, 40 de euro în zona C şi 38,4 euro în zona D.

Impozitul la trei stele va fi de 68,4 euro, 65,4 euro, 60 de euro, respectiv 57,5 euro, în funcţie de zonă, iar la patru stele va ajunge la valorile 114 euro, 109 euro, 100 de euro şi 96 de euro. Un hotel de cinci stele dintr-un municipiu va plăti, în funcţie de zonă, un impozit de 182,4 euro, 174,4 euro, 160 de euro şi 153,6 euro.

Pentru oraşe, sumele sunt cu câţiva euro mai mici decât în cazul municipiilor pentru hotelurile de 1-2 stele şi ajung la diferenţe de aproape 20 de euro la unităţile de cinci stele.

Pentru staţiunile montane, hotelurile de 1-2 stele vor achita, în funcţie de zonă, un impozit pe cameră de 20,6 euro, respectiv 19,6 euro. Dacă se află în una dintre zonele A sau B, hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 30,9 euro, iar în zonele C şi D cu 29,4 euro.
Pentru patru stele impozitul va fi de 51,5 euro, respectiv 49 de euro, în funcţie de zonă, iar la cinci stele taxa pe cameră este cuprinsă între 82,4 euro şi 78,4 euro.
În Delta Dunării un hotel va fi impozitat cu 12,8 euro pe cameră pe an dacă are 1-2 stele, 19,2 euro dacă are trei stele, 32 de euro la patru stele şi 51,2 euro la cinci stele.

Pentru unităţile de pe litoral, impozitul pentru 1-2 stele se va ridica la 16,5 euro dacă se află în zona A sau B şi la 15,7 euro dacă este amplasat în zonele C şi D. Pentru trei stele taxa este, în funcţie de zonă, 24,7 euro sau 23,5 euro, pentru patru stele ajunge la 41,2 euro, respectiv 39,2 euro, iar cele câteva hoteluri de cinci stele vor plăti o taxă pe cameră de 65,9 euro, respectiv 62,7 euro.

Pensiunile din staţiunile montane şi din zonele rurale vor plăti în jur de 16 euro pe cameră la 1-2 stele, 24 de euro la trei stele, 40 de euro la patru stele şi 64 de euro la cinci stele. Pentru Delta Dunării şi Litoral, o taxa pe cameră pentru o pensiune de 1-2 stele va fi de aproape 13 euro, 19 euro pentru trei stele, 32 de euro pentru patru stele şi 51 de euro pentru cinci stele.

„Dacă se aplică formula agreată de FPTR, presiunea fiscală a contribuabililor de bună credinţă, care au plătit şi până acum taxe şi impozite, va scădea cu până la 60%. Cei care nu au plătit şi nu plătesc impozite vor simţi, în schimb, o povară fiscală. Dacă propunerile FPTR nu vor fi agreate, vom lupta pentru introducerea lor, pentru că nu vom fi niciodată de acord ca noua modalitate de impozitare să ducă la creşterea contribuţiilor fiscale pe care le plătesc contribuabilii corecţi”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentară şi firmele care plăteau corect până în prezent vor achita mai puţin, iar cele care nu plăteau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. În prezent, hotelurile şi pensiunile care au cifră de afaceri sub 65.000 de euro plătesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Dacă depăşesc acest volum, nu mai sunt impozitate pe cifra de afaceri, ci cu 16% pe profit.

Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a afirmat de mai multe ori că anumiţi hotelieri declară pierderi tocmai pentru a nu fi impozitaţi. „Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalităţi de impozitare, care va înlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici în afaceri, care va conduce şi la o conformare voluntară de plată a taxelor şi impozitelor, mărindu-se şi baza de colectare (cei care plăteau corect până acum, vor plăti mai puţin, iar cei care nu plăteau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plăti)”, a arătat ministerul.

În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...