Guvernul chinez acuză Apple de necinste şi lăcomie

Guvernul chinez a intensificat în ultima perioadă o campanie publică împotriva Apple, pe care o acuză de necinste, lăcomie şi aroganţă şi a avertizat că va lua măsuri dacă grupul american nu îşi va îmbunătăţi serviciile post-vânzare, relatează Financial Times.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 21:44
Guvernul chinez acuză Apple de necinste şi lăcomie

După o serie de ştiri aparent orchestrate pe marile canale de media din ţară, biroul pentru inspecţia calităţii a anunţat că Apple trebuie să schimbe unele din politicile legate de garanţii, sau va suporta „consecinţe grave”, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Totuşi, într-o ţară marcată periodic de scandaluri legate de sănătatea publică, cum ar fi cele referitoare la lapte toxic pentru sugari, aditivi alimentari toxici şi poluarea industrială, derapagele Apple au stârnit un interes scăzut din partea populaţiei.

„Cred că este un motiv ascuns în spatele campaniei împotriva Apple”, consideră Shi Beichen, blogger chinez cunoscut în domeniul tehnologiei.

El a adăugat că majoritatea serverelor Apple nu se află în China, astfel că guvernul nu poate să îşi impună cenzura obişnuită.

Alţi analişti consideră că guvernul speră să submineze dominaţia Apple şi a altor operatori mondiali pe piaţa chineză, pentru a susţine companii locale, precum Lenovo, Huawei şi ZTE.

O cercetare a unui institut guvernamental chinez a arătat că China este prea dependentă de sistemul de operare Android al Google, iar autorităţile de la Beijing au anunţat că vor impune standarde mai ridicate şi restricţii pentru producătorii de smartphone-uri, inclusiv obligativitatea de a ajuta guvernul să monitorizeze activităţile online.

China este a doua mare piaţă a Apple după cea din SUA, iar directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în ianuarie, în timpul celei de-a doua vizite efectuate în această ţară în decurs de zece luni, că în viitor ar putea deveni principala piaţă a grupului.

Vânzările Apple în China au atins în ultimul trimestru al anului trecut 7,3 miliarde de dolari.

Profitul Apple a crescut cu mai puţin de 1% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 13,1 miliarde de dolari, iar vânzările au avansat cu 18% la nivel mondial, la 54,5 miliarde dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și companii importante
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și ...
Meidan Butnaru, om de afaceri româno-israelian, care a adus în anii dinaintea pandemiei peste 200.000 de turiști din Israel, ...
Dumbrăveanu, ANRE: Dacă vom reglementa preţul energiei, România va fi direct condamnată la Curtea Europeană de Justiţie
Dumbrăveanu, ANRE: Dacă vom reglementa preţul energiei, România va fi direct condamnată la Curtea Europeană de Justiţie
O nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene şi ar duce la o condamnare ...
Vodafone va renunţa la reţeaua 3G în Marea Britanie în 2023
Vodafone va renunţa la reţeaua 3G în Marea Britanie în 2023
Vodafone, care are aproximativ 18 milioane de clienți de telefonie mobilă în Marea Britanie, va renunța anul viitor la ...