Guvernul Cioloş nu a trecut de votul Parlamentului

Guvernul Cioloş nu a trecut de votul de încredere al Parlamentului. A strâns doar 88 de voturi favorabile. Au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca Executivul Cioloş să fie învestit erau necesare 234 de voturi. Urmează ca rezultatul oficial al procesului de numărare să fie anunţat în plen.
Ion Dobreanu - mie, 20 oct. 2021, 12:51
Guvernul Cioloş nu a trecut de votul Parlamentului

Dacian Cioloş a mers miercuri, în Parlament, în speranţa că va putea obţine votul de încredere pentru Cabinetul minoritar şi programul de guvernare. A obţinut doar 88 de voturi din totalul de 234 necesare pentru investire.

Guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost respins de plenul reunit al Parlamentului, la 20 octombrie 2021. Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru” şi 184 „împotrivă”. Pentru ca guvernul propus să fie învestit de Parlament era nevoie de minimum 234 de voturi „pentru”. Votul a fost secret cu bile.

Guvernul Florin Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură la 5 octombrie 2021. Ca urmare, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş să formeze un nou guvern, la 12 octombrie.

Lista cu miniştrii propuşi în Guvernul Dacian Cioloş şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament la 18 octombrie 2021.

La 19 octombrie, miniştrii propuşi au fost audiaţi de comisiile de specialitate din parlament, doar unul dintre aceştia primind aviz pozitiv.

După neacordarea votului de încredere, preşedintele desemnează un alt premier
În cazul în care guvernul nu a fost validat în Parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru (art. 93 din Regulamentul comun).

După desemnarea unui nou premier, se reiau aceiaşi paşi pentru formarea unui nou guvern: alcătuirea listei de miniştri, prezentarea listei de miniştri şi a programului de guvernare în parlament, audierile în parlament a miniştrilor propuşi, dezbaterea programului de guvernare şi votul de învestitură.

Când pot avea loc alegeri anticipate
Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Constituţia României prevede, potrivit volumului „Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii” (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, Editura All Beck, 2004), trei interdicţii cu privire la dizolvarea parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial preşedintele nu poate dizolva parlamentul. A treia condiţie prevede că parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat miercuri că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este „o non-soluţie”, amintind că Guvernul condus de Cîţu a adunat o majoritate puternică care l-a trimis acasă.

„Asta nu este o soluţie, este o non-soluţie. Când vrei să spui că nu ai soluţie, spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament”, a afirmat Cioloş la Parlament, după ce Guvernul propus de el a fost respins.

El a spus că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

„Florin Cîţu a picat în Parlament. Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poţi să spui că asta e soluţia? (…) Daţi-mi voie să nu mai comentez non-soluţii sau soluţii ipotetice care de fapt nu sunt soluţii”, a adăugat Cioloş, întrebat dacă respinge din start susţinerea lui Florin Cîţu ca premier.

În legătură cu apelul transmis de preşedintele PNL, Florin Cîţu, pentru crearea unei majorităţi în jurul liberalilor, Cioloş a spus: „Să vedem dacă au şi alte variante decât a spune acelaşi lucru pe care îl spun de câteva săptămâni”.

„În urmă cu o săptămână, am fost şi m-am întâlnit cu conducerea, cu Florin Cîţu şi le-am spus varianta pe care noi o propunem, nu am văzut de atunci alternative. În momentul în care o să le vedem, o să le discutăm. USR este un partid pragmatic care, aşa cum aţi văzut, propune soluţii, dar şi discută soluţii, dar soluţii pe masă, nu pe poveşti”, a mai afirmat Cioloş.

Partidul Naţional Liberal îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern, a afirmat, miercuri, prim-ministrul interimar Florin Cîţu, preşedinte al PNL.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...