A treia lovitură aplicată Petrom: Ponta cere creşterea redevenţelor petroliere, în avans

După ce a emis recent două acte normative cu impact direct asupra afacerilor OMV Petrom, Executivul de la Bucureşti intenţionează să crească mai devreme redevenţele pe care compania petrolieră le plăteşte statului roman pentru exploatarea zăcămintelor din România.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 13:56
A treia lovitură aplicată Petrom: Ponta cere creşterea redevenţelor petroliere, în avans

“Ori de câte ori vin la Viena încerc să discut cu cei care conduc marii investitori din România. (…) “Da, este intenţia noastră nu doar de a creşte redevenţele, lucru posibil din 2014, dar inclusiv dacă găsim o soluţie ca această creştere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare, dar asta trebuie negociat”, a spus Victor Ponta, care s-a aflat azi la Viena.

“Trebuie să vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este soluţia începând cu 2014 şi cum facem, pe de o parte să încurajăm în continuare investiţiile în energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii şi, pe de altă parte, să avem şi încasări bugetare pentru a susţine programele economice, sociale şi de investiţii”, a arătat Ponta.

Potrivit contractului de privatizare semnat între grupul austriac OMV şi Guvernul României în 2004, redevenţele plătite de Petrom statului român rămân fixe, ca procent, timp de zece ani, adică până spre finalul anului viitor. În ultimii ani, tot mai mulţi oficiali români au declarat că redevenţele trebuie crescute, pe motiv că, atunci când au fost stabilite, barilul de petrol costa sub 20 de dolari, iar în ultimii ani a sărit pragul de 100 de dolari. Pe de altă parte, mediul politic a criticat compania petru creşterea preţurilor la carburanţi.

În România, redevenţele pentru extracţia de hidrocarburi sunt cuprinse între 3,5 şi 13% din valoarea producţiei realizate, în funcţie de zăcământ.

O majorare a redevenţelor înainte de termenul convenit ar fi a treia acţiune a Guvernului care loveşte în afacerile Petrom, cea mai mare companie românească. În această lună, Guvernul a decis impunerea unei suprataxe de 60% aplicate pe veniturile suplimentare ale companiilor producătoare de gaze, suprataxă aplicată pe ce ar câştiga de fapt Petrom şi Romgaz din creşterea preţurilor la gaze generată de liberalizarea pieţei. În plus, Guvernul va mai aplica şi un impozit de 5% din cifra de afaceri a companiilor care se ocupă de exploatarea resurselor naturale ale ţării, impozit care se aplică inclusiv la petrolul extras din România.

Solicitaţi, reprezentanţii companiei petroliere au refuzat să comenteze deciziile guvernului dar au declarat în trecut că volumul investiţiilor pe care le vor face în România va depinde de mediul fiscal. Cei de la Petrom au spus că au reinvestit în România 93% din tot profitul operaţional obţinut după privatizare. Pentru următorii zece ani, au promis investiţii de un miliard de euro pe an, în medie.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...