Guvernul adoptă azi legea prin care sprijină marii consumatori de gaz. Ce se va întâmpla cu Petrom şi Romgaz

Guvernul va elabora astăzi un act normativ prin care marii consumatori de gaze ar putea plăti mai puţin pentru gaze, iar cei doi producători, Petrom şi Romgaz, au posibilitatea să-şi diminueze contribuţia plătită la bugetul de stat în contul acelei taxe de 60% aplicată pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţurilor la gaze.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 22:06
Guvernul adoptă azi legea prin care sprijină marii consumatori de gaz. Ce se va întâmpla cu Petrom şi Romgaz

Executivul intenţionează de fapt să schimbe un act normativ mai vechi (OUG 7/2013) prin care baza de calcul la care se aplică suprataxa de 60% este de fapt preţul reglementat de stat pentru consumatorii non-casnici şi nu cel de pe piaţa liberă.

“La gaze, de la 1 aprilie, preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%. În schimb, pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014″ a declarat premierul Victor Ponta.

Ce înseamnă asta?

În momentul de faţă, în România există trei tipuri de consumatori de gaze: populaţia, consumatorii non-casnici în regim reglementat, şi cei care cumpără gaz de pe piaţa liberă. Primele două categorii sunt supuse procesului de liberalizare a preţurilor (alinierea preţurilor din producţia internă la cele din import) şi au parte de scumpiri pe baza unui calendar deja asumat. Populaţia, pentru care liberalizarea ar fi urmat să se finalizeze în 2018, va avea parte de o scumpire de 2% la 1 aprilie, iar consumatorii non-casnici din sistemul reglementat, pentru care liberalizarea se termină în acest an, de 5%.

Consumatorii de pe piaţa liberă nu vor avea însă parte de scumpiri, potrivit celor spuse de Ponta, care a vorbit despre un “preţ de referinţă”. Potrivit Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, însă, scopul reglementării de azi este de a elimina o distorsiune din piaţă, legată de valoarea la care se aplică taxa. ”În momentul de faţă, se impune taxa de 60% în piaţa liberă dar se aplică la preţul din piaţa reglementată. Trebuie continuat cu liberalizarea şi trebuie spus că în piaţa liberă taxa se va percepe la preţul din piaţa liberă”a explicat pentru ECONOMICA.NET Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Cu alte cuvinte, suprataxa plătită de Petrom şi Romgaz va fi calculată şi plătită în funcţie de preţul real încasat pe gaz, în piaţă, nu pe cel reglementat, care mai şi creşte. Un avantaj pentru producători, care pot plăti statului mai puţin, dacă scad preţul. Şi pentru marii consumatori, care pot beneficia de discounturi suplimentare. În momentul de faţă, pe piaţa liberă se tranzacţionează cam 55-60% din tot gazul consumat în România, şi, după implementarea acestui act normativ, practic procentul din piaţă în care preţurile se vor forma liber va creşte natural.

Încă nu este clar dacă se va impune un astfel de preţ de referinţă, dar o astfel de idee ar fi exact împotriva noţiunii de liberalizare. Totuşi, Consiliul Investitorilor Români (CIR), care reprezintă interesele marilor consumatori de gaze, spune că acest preţ se va introduce.

„În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pentru consumatorii eligibili va exista un preţ de referinţă la gaze, pentru tranzacţiile bursiere, la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali, valoarea acestuia fiind cea de la 1 ianuarie 2014, adică 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, România îşi  menţine angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, iar, pe de altă parte, impactul va fi determinat în baza liberei concurenţe, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică”, se arata in comunicatul CIR 

Cum e mai bine?

După majorarea de preţ de la 1 ianuarie, consumatorii noncasanici de pe piaţa reglementată ar urma să plătească 75 de lei MWh, şi, potrivit calendarului, ar urma să mai aibă parte de alte scumpiri, teoretic până la 119 lei. Un preţ mediu pe piaţa liberă nu există în România, dar OMV Petrom a vândut acum o lună la Bursa Română de Mărfuri gaze la un preţ de 80 de lei MWh. Cantitatea a fost însă foarte mică, iar preţul ar putea fi şi mai mic în cazul în care aceasta creşte.

Te-ar mai putea interesa și
Răzvan Mătășel și Corina Toma au fost cooptați în managementul companiei GMP PR
Răzvan Mătășel și Corina Toma au fost cooptați în managementul companiei GMP PR
GMP PR își extinde echipa de management cu doi noi membri, care aduc o experiență semnificativă în dezvoltarea zonelor de strategie și campanii integrate, informează societatea prin......
2Performant a depăsit pragul de 2 milioane de vânzări intermediate în acest an
2Performant a depăsit pragul de 2 milioane de vânzări intermediate în acest an
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, anunță că platforma sa a intermediat ...
Nooka Space o numește Irina Leca în funcția de CEO și ridică o nouă rundă de investiții în valoare de 2 milioane de euro
Nooka Space o numește Irina Leca în funcția de CEO și ridică o nouă rundă de investiții în valoare de 2 milioane de euro
Startup-ul Nooka Space anunță astăzi numirea Irinei Leca (foto) în poziția de CEO al companiei, precum și ridicarea ...
Wall Street Memes crește cu 30% pe Dextools după lansarea Stellar, iar Meme Kombat pare să-i urmeze calea (P)
Wall Street Memes crește cu 30% pe Dextools după lansarea Stellar, iar Meme Kombat pare să-i urmeze calea (P)
Wall Street Memes (WSM) a apărut ca subiect de dezbatere în rândul traderilor și entuziaștilor din lumea volatilă a ...