Guvernul de la Madrid prognozează o reducere a deficitului bugetar în 2022

Guvernul spaniol se aşteaptă la reducerea deficitului bugetar anul viitor la 5% din PIB, de la un nivel previzionat pentru acest an de 8,4% din PIB, a anunţat joi Maria Jesus Montero (foto), ministrul Bugetului, datorită sprijinului obţinut prin fondul european de redresare post-pandemie "NextGenerationEU", transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 07 oct. 2021, 21:15
Guvernul de la Madrid prognozează o reducere a deficitului bugetar în 2022

Cifra privind deficitul din 2022 anunţată joi de Maria Jesus Montero este nemodificată faţă de precedenta prognoză. De asemenea, în 2023, deficitul ca procent din PIB ar urma să scadă la 4%.

Datorită fondurilor europene de 27,6 miliarde de euro, bugetul pe 2022 va include investiţii record de peste 40 miliarde de euro, a explicat ministrul spaniol al Bugetului.

„Creşterea cheltuielilor şi a investiţiilor nu înseamnă o adâncire a deficitului public. Reglementările fiscale ale UE sunt suspendate, dar nu şi responsabilitatea fiscală. Suntem decişi să reducem deficitul”, a declarat Montero.

Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze o expansiune de 7% în 2022, când ar ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei. Această creştere, după un avans de 6,5% previzionat în 2021, va contribui şi mai mult la reducerea deficitului ca procent din PIB, apreciază Guvernul de la Madrid.

Cheltuielile guvernamentale totale ar urma să urce cu 2,3%, la aproximativ 242 miliarde de euro.

Deficitul bugetar al Spaniei s-a situat în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, după ce Guvernul a majorat cheltuielile, iar încasările bugetare au scăzut, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Ministrul Bugetului a anunţat recent că deficitul s-a adâncit la 10,09% din PIB anul trecut, de la 2,90% din PIB în 2019, dar sub ţinta oficială a Guvernului, de 11,30% din PIB. Maria Jesus Montero a dat asigurări că anul acesta va fi reluată politica de reducere a deficitului.

Spania a fost una dintre ţările care au avut cel mai mult de suferit în urma primului val al pandemiei, iar pe fondul restricţiilor severe a înregistrat anul trecut un declin record, de 10,8%.

Din fondul european de redresare post-pandemie „NextGenerationEU”, Spania ar urma să primească în total 140 de miliarde de euro. Aproximativ jumătate din fondurile de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Sursa foto: Wikipedia.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...