Guvernul decide azi dacă medici de alte specialităţi decât boli infecţioase vor putea trata pacienţi covid

Guvernul va aproba în şedinţa de luni varianta actualizată a unui proiect de OUG care stabileşte regulile valabile în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în trimestrul al doilea din acest an. În varianta actualizată a proiectului a fost introdus un articol, articolul 19 care prevede că, pe durata stării de alertă, medici de alte specialităţi decât infecţionişti şi ATI pot trata pacienţi cu Covid şi aceştia nu vor fi trași la răspundere dacă respectă protocoalele medicale.
Ion Dobreanu - lun, 29 mart. 2021, 17:02
Guvernul decide azi dacă medici de alte specialităţi decât boli infecţioase vor putea trata pacienţi covid

Executivul va aproba în şedinţa de luni varianta actualizată a unui proiect de OUG care reglementează regulile valabile în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în trimestrul al doilea.

  • Este vorba despre proiectul de OUG privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în contextul evoluției situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru abrogarea unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020.

În forma actualizată a proiectului a fost adăugat articolul 19 care prevede că:

(1) Pe durata stării de alerta declarată potrivit Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, medicii prevăzuți la art. 386 alin.(1) și (11) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare pot acorda asistență medicală în afara specialității, persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în baza și în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, potrivit art.16 alin.(1) lit.g) din Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Medicii prevăzuți la alin.(1) nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile alin.(1).

Ordonanţa ar fi fost adoptată joi, 25 martie, conform informaţiilor publicate pe pagina oficială a guvernului.

Varianta actului normativ din 25 martie o găsiţi aici. După şedinţa de guvern din 25 martie, Voiculescu anunţa că OUG-ul pe care guvernul tocmai îl adoptase prevede, între altele, că medici de alte specialităţi pot trata pacienţi cu covid şi că nu vor putea fi traşi la răspundere dacă respectă protocoalele. Curios e însă că prevederea anunţată de Voiculescu lipşeşte din oug-ul care ar fi fost adoptat de guvern joi, 25 martie.

Voiculescu, după şedinţa din 25 martie:

„De asemenea, am spus de multe ori și o repet pentru că în spațiul public se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea în terapie intensivă. Și se vorbește despre paturi ca și cum am vorbit despre mobilă. În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane și aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiți și asistente și infirmiere și toți cei care contribuie și, pe de altă parte, vorbim, de asemenea, despre limitări pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să-l facă, și anume să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiți pacienți COVID-19. Ce am făcut astăzi prin ordonanță de urgență de modificare a Legii 95, Legea sănătății: am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști, ATI-iși, pot veni în ajutorul colegilor lor și lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală, care vor fi aprobate sau au fost deja aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere. Deci stabilim – citez: medicii prevăzuți la alineatul 1, adică medicii despre care vorbeam nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, desfășurate în condițiile alineatului 1. Deci, repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință. Este un mesaj important pentru medici și un lucru pe care l-am discutat cu Colegiul Medicilor și în guvern este astăzi aprobat”, a spus Voiculescu după şedinţa de guvern din 25 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...