Guvernul discută varianta restituirii în natură pentru dosarele depuse sau înscrise în anumit termen

Guvernul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse la ANRP, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 10:18
Guvernul discută varianta restituirii în natură pentru dosarele depuse sau înscrise în anumit termen

Surse guvernamentale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că Ministerul Justiţiei a fost mandatat să analizeze din punct de vedere juridic o soluţie pentru amendarea proiectului de lege în acest sens.

„Ministerul Justiţiei va analiza condiţiile legale în care procesele aflate deja în procedură la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor vor putea beneficia în continuare de restituirea în natură a proprietăţilor”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, proiectul de lege ar putea include totodată un termen limită până la care persoanele care revendică proprietăţi naţionalizate ar putea solicita restituirea în natură a bunurilor imobile revendicate.

„Proiectul de lege ar putea include şi un astfel de termen, după care nu va mai fi posibilă retrocedarea în natură, iar nivelul despăgubirilor va fi limitat la 15%”, au precizat sursele citate.

Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibiliatate restituirii în natură.

De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat însă, sâmbătă, că va cere în coaliţie ca restituirea în natură a imobilelor să fie reintrodusă în legislaţie.

Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Ministerul Justiţiei a susţinut restituirea în natură a proprietăţilor naţionalizate şi eşalonarea pe o perioadă foarte lungă a despăgubirilor băneşti şi a respins total propunerea iniţială a Finanţelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finală, de plafonare la 15%, fiind una politică.

Ministerul Justiţiei a transmis un comunicat în care precizează că a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, ce include plafonarea despăgubirilor.

Potrivit surselor citate luni, miza mare a procesului nu sunt casele naţionalizate, care ar fi reprezentat doar o mică parte din sumele de plată, ci despăgubirile pe care statul ar putea fi obligat să le plătească pentru culte şi minorităţi.

De altfel, chiar ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat joi că din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul în bani al proprietăţilor naţionalizate, mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

O parte importantă dintre aceste imobile au aparţinut Bisericii Catolice Maghiare.

Vineri, premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, la Guvern, cu ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru noi discuţii despre proiectul care limitează despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, înainte ca documentul să fie aprobat de Executiv.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, că proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor „nu este un subiect uşor” şi a evitat să precizeze dacă în coaliţie s-a ajuns la un acord pe tema acestui proiect, arătând doar că punctele de vedere au fost exprimate şi urmează să fie sintetizate de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...