Guvernul Draghi a adoptat un plan de 40 de miliarde de euro pentru ajutarea economiei Italiei

Guvernul italian a adoptat joi un nou pachet de măsuri de ajutor în valoare de 40 de miliarde de euro pentru a combate ravagiile create de criza coronavirusului în economie şi pentru a susţine afacerile şi gospodăriile, transmite AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 20 mai 2021, 21:53
Guvernul Draghi a adoptat un plan de 40 de miliarde de euro pentru ajutarea economiei Italiei

Peste 15 miliarde de euro vor fi consacrate societăţilor şi antreprenorilor pe cont propriu aflaţi în dificultate, care au pierdut cel puţin 30% din încasări în 2020 ca urmare a crizei economice declanşate pe fondul pandemiei.

„Acum trebuie accelerate şi reformele pentru a susţine redresarea”, a comentat Carlo Bonomi, preşedintele principalei organizaţii patronale din Italia, Confindustria.

Sectorul turismului, lovit dur de restricţiile care au vizat frânarea pandemiei, va beneficia de ajutoare de peste 3 miliarde de euro pentru relansarea activităţii.

Din 26 aprilie, guvernul de la Roma a început o ridicare progresivă a restricţiilor anti-COVID-19, mai ales cu deschiderea restaurantelor, a cinematografelor şi sălilor de concerte. O parte din noile măsuri de ajutor anunţate va fi consacrată domeniilor care rămân închise, cum sunt sălile de jocuri sau discotecile.

Fondurile adoptate joi se adaugă celor 32 de miliarde de euro deblocate în ianuarie, la precedenta rectificare bugetară, şi care au mers către sectoarele economice „sinistrate” în urma pandemiei.

De la începutul pandemiei, Italia a mobilizat peste 130 de miliarde de euro pentru relansarea sectoarelor economice unde activităţile au fost suspendate în timpul lockdown-urilor.

În paralel, guvernul lui Mario Draghi a trebuit să revizuiască previziunile privind deficitul bugetar pe anul în curs la 11,8% din PIB, faţă de 9,5% în 2020. Totodată, datoria publică ar urma să crească la 159,8% din PIB în acest an, a doua rată cea mai ridicată din zona euro, după Grecia.

Şocul generat de pandemie în economia italiană a fost dur anul trecut: PIB-ul a scăzut cu 8,9%, cea mai gravă recesiune după al doilea război mondial.

Pentru 2021, Italia mizează pe o creştere a PIB cu 4,5%, cu integrarea efectului măsurilor de relansare prevăzute în planul de investiţii de 222,1 miliarde de euro, finanţat în mare parte din fonduri europene.

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana anunță deschiderea unui nou restaurant, de această dată în afara......
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...