1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Guvernul, executat silit de bugetari. Are de dat 50 milioane de euro, plăteşte doar 500.000

Suma pe care Guvernul trebuie să o dea înapoi bugetarilor cărora le-a tăiat din lefuri se ridică la 50 de milioane de euro. Sumele se plătesc eşalonat: în primul trimestru al lui 2012, doar 550.000 de euro

29 mar, 2012 | ECONOMICA.net

Ministerul Finanţelor are datorii de 215,4 milioane de lei (circa 50 de milioane de euro) către salariaţii din sectorul bugetar, conform titlurilor executorii emise până la 31 decembrie 2011. Suma este datorată de stat angajaţilor cărora le-au fost diminuate veniturile, dar care au contestat în instanţă această decizie şi au câştigat, Guvernul fiind obligat de instanţă, prin titluri executorii, să le dea înapoi banii. Sumele se returnează însă eşalonat.

Suma de 50 de milioane de euro apare într-un proiect de act normativ prin care Ministerul Finanţelor solicită o majorare a bugetului propriu, pentru plata unei părţi din sumele la care este statul obligat, prin titluri executorii.

“Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoresti având ca obiect acordarea unor
drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului  din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se realizează după o procedură de executare, potrivit căreia în anul 2012 autorităţile  şi instituţiile publice debitoare au obligaţia de a plăti 5% din valoarea titlului executoriu” se arată în proiectul de act normativ. În primul trimestru din acest an, Finanţele vor plăti 2,4 milioane de lei, adică circa 550.000 de euro.

Pentru tot anul, Finanţele spun că au de plată 8 milioane de lei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO