Guvernul finanţează proiecte POR cu bani din trezorerie

Guvernul scoate din trezorerie încă 750 milioane lei pentru a acoperi şi în al doilea trimestru plăţile aferente proiectelor din Programul Operaţional Regional (POR), Executivul fiind obligat să recurgă din nou la această procedură, ca şi în primele trei luni, din cauza epuizării prefinanţării CE.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 19:56
Guvernul finanţează proiecte POR cu bani din trezorerie

Operaţiunea, anunţată la sfârşitul lunii martie de MEDIAFAX, a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.

În vara anului trecut, în urma unor nereguli constatate pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană (CE) a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional, plăţile fiind reluate la sfârşitul anului trecut.

În acest context, pentru a putea acoperi în primele trei luni ale acestui an plăţile aferente proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltării Regionale să se împrumute cu 650 milioane lei din fondurile obţinute de stat din privatizare şi păstrate la Trezorerie.

Un document guvernamental prezenat la finele lunii martie de MEDIAFAX a indicat însă că Executivul se confruntă în continuare cu probleme de finanţare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitărilor de plată care pot fi transmise la Bruxelles, şi va fi obligat să recurgă din nou la banii păstraţi la trezorerie din privatizări anterioare.

„În condiţiile epuizării prefinanţării CE, ca urmare a existenţei unei diferenţe substanţiale între procentul de prefinanţare acordat de Comisia Europeană, respectiv 9% pentru Fondul European de Dezvoltare Regională din suma alocată POR, şi procentul de prefinanţare acordat de România beneficiarilor de proiecte finanţate prin POR din instrumente structurale, de maxim 30%, cât şi valorii reduse a aplicaţiilor de plată transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, este necesară identificarea altor surse de finanţare a cheltuielilor efectuate în cadrul POR”, se arată în document.

În aceste condiţii, Guvernul a autorizat ministerul de resort, în şedinţa de marţi, să se împrumute de la trezorerie, din vărsăminte din privatizare, cu încă 750 milioane lei, din care 215 milioane lei pentru luna aprilie, 265 milioane lei pentru luna mai şi 270 milioane lei pentru luna iunie.

În cazul în care sumele rambursate de Comisia Europeană nu vor acoperi integral împrumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltării va achita diferenţa din bugetul propriu.

Prin Programul Operaţional Regional, autorităţile române finanţează proiecte privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, creşterea calităţii serviciilor turistice, promovarea brandului turistic naţional, dotarea cu echipamente a bazelor pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, reabilitarea siturilor industriale poluate, dezvoltarea microîntreprinderilor, restaurarea patrimoniului cultural.

Te-ar mai putea interesa și
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 au descins astăzi, 30 iunie, la mai multe adrese din......
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline ...
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul ...
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi ...
Sumele deținute de cei 7,85 milioane de români care cotizează obligatoriu la fondurile private de pensii pilon II au scăzut ...